Нов руски процесор ще се конкурира с AMD и Intel?

11
2401

Roster е компания, която може да бъде описана като руския еквивалент на Samsung – гигантски конгломерат с пазарен дял в много сегменти и пазари. Компанията оперира с малък бранд в производството на автоматични оръжия на име Kalachnikov, а също и има скромен пазарен дял в самолетната индустрия чрез бранда Mikoyan Gurevich още известен като MiG.

Един от многобройните проекти на компанията е Елбрус – ново коренно различно поколение процесори, които имат своите корени още през 70-те години на миналия век.

Както съобщават от популярния технологичен портал AnandTech, напът сме да видим нов модел Elbrus 8CB, който е насочен към същия пазар, в който лидери са процесорите Epyc на AMD и Xeon на Intel, въпреки че е малко вероятно да са в реална конкуренция с тях, тъй като те се произвеждат само за сървъри и персонални компютри, които са собственост на руското правителство.

8CB е 8 – ядрен процесор с тактова честота от 1.5 GHz и тъй като използва вече много остарелия 28 nm технологичен производствен процес разпростира своите 2,8 милиарда транзистора върху доста голям чип с размери 333mm ^ 2 – далеч по-голям от размерите на съвременните процесори от сериите Epyc и Xeon.

Мистериозният нов руски процесор няма да заплаши доминацията на Intel и AMD

От своя страна, Елбрус 8CB не е толкова лош процесор, предвид факта, че общата му мощност според изчисленията достига 36 гига флопса. За сравнение Fuijitsu A64FX, достига 70,4 гига флопса производителност с 50% по-висока тактова честота, докато най-новата ARM Super core Cortex-X1 работи с 48 гига флопса обща производителност.

Ще видим ли някога компютър с процесор Elbrus?

Ще успее ли Rostec да произведе процесор по по-съвременен технологичен процес и да постигне по-висока мощност и тактови честоти за обработка на съдържание с по-голям брой ядра. Е, като се има предвид, че процесорите на Elbrus са съвместими с x86 и x86-64 чрез Binary Translation те биха могли един ден да пробият на пазара в русия, особено в някои страни и краища, които се стремят да сведат до минимум зависимостта си от западните компании и САЩ.

Разбира се, процесорите Elbrus на този етап дори не могат да претендират за конкуренти на AMD и Intel, но самият факт, че руска корпорация произвежда микропроцесори, които се доближават до нивото на тези на световните производители, все пак има своето значение.

1.9 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари