Нов сензор, който може да регистрира количествата злато и платина в астероидите

0
87

Няма съмнение, че в недрата на някой метеорит или астероид в Слънчевата система има залежи на злато, платина, иридий и други скъпоценни метали. Този астероид трябва да бъде открит, да се премести близо до Земята и да започне да се преработва. Навярно най-трудната част е откриването на това небесно тяло, но сега е създаден нов сензор, който може да регистрира наличието не само на злато и платина в астероидите, но и диаманти и други редки минерали и метали.

 

Сензорът е създаден от университета „Вандербилт“ (Vanderbilt University) и всъщност е усъвършенстван гама-спектрометър, който е с малки размери и се побира в корпуса на миниспътник тип CubeSat. Ключов компонент на това устройство е кристалният стронциев йодид, легиран с европий (SrI2/Eu). Този материал е идеален за детектирането на гама-лъчи, които изпуска самият астероид, или гама-лъчи от далечния космос, които го пронизват.

Енергията на тези лъчи възбуждат атомите във веществата на астероида, а породеното вторично излъчване дава пълна информация за химическия състав на веществата – количествата и концентрацията на желязо, кислород, манган, силиций, въглерод и други.

В предишните космически мисии също се използваха подобни уреди, но с много ниска чувствителност, които имаха нужда от месеци работа, за да регистрират различните вещества.

Интересът към добива на полезни изкопаеми от космоса рязко се засили след приемането на постановление H.R. 2262 на Сената, което определя правата на американските граждани върху получените от космическите тела ресурси.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари