fbpx
20.8 C
София

Нов сензор регистрира 100 пъти повече данни за човешкия мозък

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха сензор за регистриране на електрическите сигнали от мозъка с рекордна прецизност. Използва се нов модернизиран подход към електрокортикографията – процес, по време на който електродите отчитат активността на мозъчната кора. Учените твърдят, че новата технология ще бъде полезна в борбата с рака и епилепсията, а също така ще опрости разработването на много по-съвършени интерфейси мозък-компютър.

Обикновено сензорите за електрокортикография (ECoG) изглеждат като сложна мрежа от електроди, които се поставят върху мозъчната кора по време на имплантирането. Тези електроди регистрират електрическите сигнали от мозъка и помагат на хирурзите да определят кои области на мозъка са активни в момента. По този начин лекарите безопасно премахват туморите и областите от мозъчна тъкан, които причиняват епилептични припадъци, като същевременно оставят здравите части непокътнати.

Новата технология работи на подобен принцип, но е с два порядъка по-точна. Според разработчиците, техният нов сензор регистрира и едновременно с това обработва 100 пъти повече електрически сигнали от медицинските системи използвани към днешен ден.

Повечето съвременни ECoG устройства са съставени от 16 до 64 сензора, като в някои специални случаи се базират на 256 сензора. Решението на Калифорнийския университет използва от 1024 до 2048 сензора едновременно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини