Нов тактилен сензор за роботи с много висока чувствителност

0
54

Специалисти от Масачузетския технологичен институт и Североизточния университет създадоха сензор за изкуствена ръка с уникални тактилни характеристики. Базираната на новия сензор изкуствена ръка е в състояние да вземе USB кабел и правилно да го включи в съответния порт. Това е много добро постижение, понеже за правилното включване на към USB порта е необходима точност от около 1 милиметър.

В сензора се използва нова технология, с помощта на която предметите се „разглеждат“ преди докосване. Това става чрез осветяване под ъгъл от близко разстояние, с помощта на два светодиода. Повърхността на манипулатора, използващ новия сензор е покрита с изкуствен каучук, с помощта на който хващането на предметите става внимателно и здраво.

Сензорът се нарича GelSight и неговата първоначална версия е била в състояние да различава детайли с точност до 1 микрон. Новият модел не е толкова чувствителен, но е с по-малки размери и обработването на изображенията става по-бързо.

GelSight е с около 100 пъти по-чувствителен от човешките пръсти, понеже се използва специално осветяване и камера. Новият сензор ще бъде използван предимно за създаване на нови промишлени роботи, подходящи за финна работа на конвейер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари