Нов тип фотонен процесор може да изпревари Закона на Мур

3
2869

Японски учени изобретиха фотонен чип с нова архитектура. Той може рязко да повиши скоростта на изчисленията и да продължи и дори изпревари Закона на Мур.

Днешните полупроводникови полеви транзистори са основата на повечето процесори и за тях е валиден Законът на Мур, според който броят елементи в чиповете се удвоява на всеки две години. EurekAlert напомня, че размерът на транзисторите не може да намалява безкрайно.

Този проблем може частично да се реши чрез използването на паралелни изчисления, но този подход не е подходящ за всички задачи.

Японските учени прилагат друг метод: те използват светлина за пренос на данните, а за фотоните не важи днешния Закон на Мур.

Новото устройство се нарича PAXEL. Това е фотонен чип, в който се използват икономични от енергийна гледна точка стъклени влакна с нанометрови размери.

Нанофотониката работи със скоростта на светлината и може да извършва изчисленията в аналогов режим. Японските учени са използвали промени в интензивността на светлината за обмен на необходимите данни.

Създателите на PAXEL предполагат, че тяхната нова архитектура може да се използва за създаването на невронни мрежи от нов тип, в системи, които да вземат решения и особено за облачните изчисления, които могат да се извършват от периферни устройства.

Компактният PAXEL, включен към таблета или смартфона би могъл да осигури изключително бързата връзка на устройството с електронния облак.

В момента се патентоват основните инженерни решения на новата архитектура.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Нанофотониката работи със скоростта на светлината и може да извършва изчисленията в аналогов режим“
Хм?! Не вдявам нещо. Всъщност не вдявам нищо. Нима успяха да определят как точно работи аналогията и да я пресъздадат в чип?

pedro
pedro

Само да вметна, че и електричеството работи със скоростта на светлината

Некъв
Некъв

Не точно. В зависимост от медията на потока, той се движи с 50 до 99 процента скоростта на светлината във вакуум. Можеш да намериш доста информация в нета.