fbpx
5.1 C
София

Някои особености в работата на технологията Intel Hybrid Technology в чипа Core i5-L16G7

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Германският уеб портал Golem публикува обширно ревю на хибридния процесор Intel Core i5-L16G7 от фамилията Lakefield. Към днешен ден на тази SoC се базира лаптопът Samsung Galaxy Book S, но в бъдеще ще се появят и други устройства с новия чип.

Intel Core i5-L16G7, както и другите чипове от фамилията Lakefield използва иновационния 3D  дизайн Foveros. Това е нещо като хамбургер от едно ядро Sunny Cove, четири ядра Tremont, интегриран графичен ускорител от поколението UHD Gen11, кеш памет от трето ниво и масив LPDDR4X оперативна памет.

В процесорната част Intel е използвал подхода Hybrid Technology. Това е хибридна технология с два комплекта процесорни ядра с различна архитектура и различни производителност и консумация. Явно процесорите от този тип ще започнат да се появяват и в десктоп компютрите. Засега Lakefield чиповете са нещо като проба, с която ще бъдат усъвършенствани алгоритмите за работа с разнородните ядра.

В ревюто се казва, че най-новите версии на Windows 10 могат да работят с новите процесори. Task Manager доста точно класифицира работните натоварвания и периодично подава товара към различните клъстъри процесорни ядра. Към днешен ден е реализиран механизма за работа, при който работи или едното бързо ядро, или четирите по-икономични. Едновременната работа 1+4 не се допуска и не се знае дали ще бъде реализирана в бъдеще.

Една от особеностите на Core i5-L16G7 е температурният коефициент, който тук се нарича SDP (scenario driven power) и е със значение 7 W, колкото всъщност е и показателят PL1. Производителите могат да задават в своите фърмуери PL1=5 W.

Централното Sunny Cove ядро sе включва при еднонишковите натоварвания и работи с тактова честота 2,5-2,9 GHz. Малките Tremont ядра работят при 1,9 GHz, но от време на време достигат 2,7 GHz. Едното  ​Sunny Cove ядро е с 25-65% по-производително от едно Tremont, но двойно отстъпва на клъстъра от четирите ядра при многонишкова работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини