Някои подробности за бъдещата DDR5 памет

3
209

По-рано Ви уведомихме, че започва работата по DDR5 стандарта. Сега обаче се появиха някои подробности от комитета по инженерна стандартизация на полупроводниковите продукти (JEDEC). Както се оказа, DDR5 — това е не просто по-висока скорост за трансфер на данните в сравнение с DDR4, но това са още и редица нововъведения в DRAM и енергонезависима памет, наречена NVDIMM.

Първото нещо, за което се съобщава, това е удвояването на капацитета, т.е. създаването на DDR5 чипове с капацитет от 32 GВ със скорост за трансфер на данните 4266-6400 мегатранзакций в секунда за контакт. При условие, че разрядността се запази на ниво от 64 бита, това означава появата на модули DDR5-6400 с капацитет от 32 GB със скорост за трансфер на данните от 51,2 GB/s. Освен това, обещаният „удобен за потребителя интерфейс“ може да означава нова, по-удобна система за фиксация на модула върху системната платка.

Най-накрая, от JEDEC обещават да решат проблема с падането на ефективността на подсистемата на паметта, което от гледна точка на каналите се намалява техния брой, но все още не се знае, как точно ще стане това. По-подробна информация се очаква по време на събитието Server Forum, което ще се проведе в Санта Клара, щата Калифорния, САЩ, чието начало ще бъде дадено на 19 юни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари