Няколко снимки на вътрешната структура на хибридните процесори AMD Renoir

10
831

Германският „силициев фотограф“ Fritzchens Fritz публикува интересни снимки на 7 nm монолитен кристал на хибридните процесори AMD Renoir. Малко след това популярният компютърен експерт Nemez подробно описа структурата на тези APU на базата на тези снимки. Всеки отделен елемент в силициевия кристал е маркиран и може да се разбере устройството на тези процесори.

Увеличеният брой на процесорните х86 ядра съвсем логично е оказал влияние на площта на компонентите на CPU, който сега е по-голям от интегрирания графичен процесор. Вижда се, че и в текущата итерация на архитектурата Zen 2, компанията AMD продължава да използва 4-ядрени CCX компоненти, от които е формиран централния процесор. При CCX Renoir блокът е доста по-малък от аналогичния CCX, използван в чиплета на процесорите Matisse или Rome, което е станало предимно чрез намалението от 16 MB на 4 MB кеш паметта от трето ниво.

Може да се види, че интегрираната графика Vega с архитектура GCN 5.0 има максимум 8 Compute Units, което съответства на 512 поточни процесора. Това е по-малко от предишните APU Picasso, които имат 11 CU. Компенсацията на броя CU блокове е постигнато чрез увеличената с 40% честота на iGPU, както и чрез редица архитектурни и структурни подобрения.

И накрая, конфигурацията на PCI Express шината включва 20 линии PCIe. Това означава, че старшите десктоп APU ще могат да предложат 16 линии за PCI-express x16 слота, в който се поставя видеокартата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари