fbpx
23.8 C
София

Овърклокърът Rauf доказа, че скъпата DDR5 оперативна памет не си струва парите

Най-четени

DDR5 паметта все още е новост, с която повечето потребители не могат да се сдобият, но има някои достъпни комплекти. Вариантите на DDR5 RAM от висок клас обаче са с прекалено високи цени. Това отблъсква много хора, когато се опитват да вземат решение между различни варианти.

Според Рауф, шведски експерт по овърклок, покупката на скъпите комплекти памет от висок клас може да не е необходима.

Той демонстрира, че паметта DDR5 от нисък клас може да се работи като много по-скъпите си аналози

За тези, които искат да създадат свой собствен компютър, набавянето на DDR5 RAM не е лесно. Новата технология излезе преди няколко месеца, по същото време като процесорите Intel Alder Lake. Поради различни дефицити тя все още е на много висока цена. Паметта DDR4 остава много по-достъпна, а тъй като процесорите Intel Alder Lake поддържат и двата варианта, за повечето потребители нямаше голям стимул да преминат към новия стандарт.

Трябва да имаме предвид и разликата между DDR4 и DDR5 RAM, която в момента не е чак толкова голяма

DDR5 комплектите имат потенциала да надминат значително DDR4 в бъдеще, но на настоящия пазар все още не сме стигнали дотам. Въпреки това, тъй като те изискват различни дънни платки, тръгването по пътя на DDR5 може да е по-устойчиво в бъдещето.

Когато се решат да го направят, потребителите са изправени пред решението между комплекти от начално ниво и варианти от висок клас. Те значително увеличават цената. Тобиас Бергстрьом, известен също като Рауф, реши да сравни двете и да докаже, че преминаването към DDR5 комплекти от начално ниво няма да донесе кой знае какво понижение в производителността.

Преди да се впусне в тестовете, Рауф взима три различни типа DDR5 памет – Micron, Samsung и Hynix

Комплектите се различават помежду си по скоростите на трансфер и възможностите за овърклок. Micron обикновено са най-евтините и най-лесните за намиране, но както отбелязва Рауф, те не са най-добрите за овърклок и обикновено се задържат на честота около 4800 MHz. Samsung покрива комплектите от среден клас – между 5200 и 6000 MHz. Оперативната памет на Hynix обикновено е най-мощната и счестоти над 6000 MHz.

В своята публикация, която по-късно беше споделена от Wccftech, Рауф се зае да докаже, че комплектите RAM на Micron могат да работят също толкова добре, колкото и тези на Samsung и Hynix.

За тестовете си той използва следното:

OCPC DDR5-4800 C38-38-38-77 @ 1,1 V Micron kit

G.Skill DDR5-6000 C40-40-40-76 @1,3 V Samsung

ES DDR5-6133 C40-40-40-76 @1,1 V Hynix

Той тества и трите комплекта в Geekbench 3 и установява, че докато при комплектите на Samsung и Hynix производителността на паметта се е увеличила с до 28%, то производителността на целите числа е само с 5-8% по-висока. Според Рауф целочислената производителност оказва най-голямо влияние върху игрите и други подобни приложения. Това само по себе си доказва, че разликата в реалния живот между трите вида комплекти може да не е толкова голяма, колкото изглежда.

След това Рауф пробва различни опции за оптимизация

Той използва оптимизирани профили, предоставени от дънните платки от висок клас Z690, и успява да постигне увеличение на производителността, което доближава още повече Micron до двата аналога от по-висок клас.

В крайна сметка, като направил свои собствени настройки, той постигнал 4% увеличение на производителността и 2% увеличение на производителността с плаваща запетая, като същевременно запазил скоростта на трансфер на 4800 Mbps.

Според тестовете на Рауф, паметта DDR5 от висок клас може да не е необходимост в момента, тъй като комплектите от Micron от начално ниво могат да се представят достатъчно добре.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини