Одобрена е окончателната спецификация на стандарта HDMI 2.1

0
66

Организацията HDMI Forum публикува финалната спецификация на стандарта за трансфер на цифрово аудио-видео съдържание HDMI 2.1. Новата версия на популярния интерфейс осигурява в пъти по-голяма пропускателна способност в сравнение с HDMI 2.0 (48 Gbit/s срещу 18 Gbit/s), което ще позволи извеждането на изображение в по-висока резолюция.

По-специално, ще се появи поддръжка на режимите 4K/120 Hz, 8K/60 Hz, а също и на 8K/120 Hz и 10K/120 Hz, но в последните два случая ще се използва технологията за компресия Display Stream Compression (DSC).

Устройствата с поддръжка на новия High Definition Multimedia Interface 2.1 ще бъдат обратно съвместими с предишните версии на стандарта, а също ще използват вече познатите конектори. Въпреки това, потребителите все още ще трябва да придобият нови кабели с надписа Ultra High Speed HDMI.

В допълнение, HDMI 2.1 ще поддържа функцията Variable Refresh Rate, която е аналог на технологията за синхронизация AMD FreeSync и Nvidia G-Sync, а Dynamic HDR ще осигури работа с разширен динамичен диапазон (HDR) на кадрово ниво, което още повече трябва да подобри качеството на изображението в съвместимите монитори или телевизори.

Що се отнася до времето за появата на първите устройства с поддръжка на HDMI 2.1, то техният дебют вероятно ще се състои не по-рано от края на 2018 г. или началото на 2019 година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари