Освен собствени процесори, Apple може да представи и собствени графични карти

3
430

Apple не само ще произвежда персонализирани ARM-базирани процесори за своите лаптопи MacBook и настолни компютри iMac, но компанията планира също да произвежда свои собствени графични процесори, вместо да използва дискретните графики на AMD за своите конфигурации, както става ясно от последните слухове.

Информацията идва от плодотворния източник на вътрешна информация от света на хардуера RetiredEngineer в социалната мрежа Twitter, който казва, че сведенията му идват от статия в китайското издание Commercial Times.

Спекулациите засега са, че Apple работи по графичен чип с кодово име Lufika, който ще бъде произвеждан по 5-нанометров технологичен процес, като слуховете са, че ще дебютира в настолните компютри iMac на Apple през втората половина на 2021 година.

Както споменахме, ако този слух се окаже достоверен, това очевидно е лоша новина за AMD, която понастоящем доставя всички дискретни видео карти за настолните компютри на Apple. От друга страна обаче, новината може да бъде добра за собствениците на настолни компютри на Apple, тъй като е възможно компанията да представи видео карти, които ще са нов скок в производителността, макар че към момента все още не сме видели на какво ще са способни първите ARM-базирани процесори на Apple от новото десетилетие.

Предполага се, че графичните процесори на Apple ще бъдат изградени върху 5-нанометровия процес на TSMC, който вече се използва за производството на мобилните процесори A14X на компанията. Очевидно разработката на собствени видео карти засега върви гладко, тъй като в доклада се предполага, че новите GPU ще донесат както по-висока производителност, така и по-добра енергийна ефективност, вероятно в сравнение с настоящите графични решения на AMD, които Apple използва към момента.

Съобщава се още, че новите видео процесори ще поддържат т.нар. „отложено рендериране“ или TBDR, което е технология, извлечена от PowerVR графичните процесори на Imagination Technologies, които Apple е използвала преди през годините.

Към момента не е ясно дали Apple ще премине изцяло към собствени графични процесори в настолните си компютри догодина или те ще бъдат вложени само в определени модели. Предстои да разберем.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари