Основателят на OpenBSD: „Изключете hyper-threading във всички компютри с процесори на Intel“

3
2197
OpenBSD
Тео де Раад, основател и лидер на проекта OpenBSD обяви технологията за симетрична многопоточна работа (SMT) и хипернишковата технология (hyper-threading, HTT) за фундаментално компрометирана. Той официално заяви, че от OpenBSD версия 6.4 и нагоре, няма да използва тази технология. Той посъветва всички, които използват по-ранни версии на OpenBSD, да изключат нейната поддръжка от BIOS във всички компютри с процесори на Intel.

Според основателя на OpenBSD, технологията SMT по принцип не е безопасна, понеже разпределя ресурсите между логическите ядра на процесора, а тези ресурси са еднакви от гледна точка на безопасността. Към днешен ден създаването на експлойт, използващ хардуерните уязвимости в процесорите на Intel не е много лесно, но хакерите непрекъснато опростяват процедурите. Съвсем скоро можем да очакваме вируси, ефективно използващи хардуерните уязвимости в чиповете на Intel.

Тео де Раад счита, че търсенето на решения срещу тези уязвимости отвлича програмистите от другите задачи. Раад обвини Intel, че пази плановете си в тайна и не публикува адекватна документация, която би могла да смекчи на създателите на ОС последиците от хардуерните уязвимости. Налага се екипът на OpenBSD самостоятелно да провежда изследвания и да разработва собствени решения.

Да си припомним, че новият клас хардуерни уязвимости в процесорите на Intel L1 Terminal Fault или просто L1TF бе разкрит преди десетина дни. Изключването на hyper-threading тотално решава всички тези проблеми.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари