Само преди по-малко от година на пазара за мобилна електроника имаше непоклатимо правило: геймърският лаптоп винаги е по-скъп от геймърския персонален компютър с подобна производителност.

Но последно време ситуацията много се промени: поради това, че да се извършва добив на криптовалута с помощта на видеокарти стана изгодно и рентабилно, през лятото на 2017 година геймърските видеокарти изведнъж изчезнаха от пазара. След това започнаха да се връщат в магазините но на малки партиди и силно нараснала цена.

В края на 2017 година дефицитът сякаш бе победен – цените не се върнаха към предишните си нива но спаднаха много. Уви, в началото на тази година започна дефицит №2: чиповете памет за геймърските видеокарти са идеални за майнинг и носят огромен дохода на техните производители. И когато свършиха запасите от графична памет за видеокартите, те отново започнаха изчезват от пазара и тяхната цена отново расте. В крайна сметка ставаме свидетели на доста тъжна картина: цената на видеокартите е със 70-100% по-висока отколкото беше през пролетта на 2017 година.

Уеб изданията като PC Game Haven и още много други забелязаха, че геймърите започват да обръщат внимание на лаптопите. И има защо: от фамилия 1000, Nvidia поставя в лаптопите съвсем същата графика, която се използва и в десктоп компютрите, само че с малко намалена честота, но нищо не пречи тя да бъде увеличена. А с високите цени на видеокартите за стандартните компютри, покупката на лаптоп съвсем изведнъж стана привлекателна – а в последно време те дори са по-евтини отколкото конфигурация на персонален компютър със същата производителност.

Но този пазар си има своите подводни камъни и нека да обърнем внимание на това, как най-правилно да си изберем своя геймърски лаптоп.

Първо правило – не си струва закупуването на 15-17 инчови лаптопи с 4К резолюция

Често на пазара можем да видим следното съчетание: 15-инчов лаптоп с резолюция 2840х2160 пиксела и видеокарта например GTX 1060. Тук има два основни проблема: първо, единствените видеокарти, които ще дадат възможност за комфортна игра при 4К резолюция са GTX 1080 Ti и AMD Vega 64. Всички други, дори и GTX 1080 при тежките игри ще искат понижаване на графичните настройки, за да дадат комфортно опресняване на екрана от рода на 40-50 кадъра в секунда (едва ли на някой ще му хареса да играе при 30 fps, които редовно падат до 25 fps, че и по-ниско). Що се отнася до GTX 1070 и още повече за 1060 (добре е поне, че 1050 и 4К на едно място засега няма) – тук за получаването на поносим fps ще трябва графичните настройки да се поставят почти на минимум, а в това няма никакъв смисъл.

Вторият проблем е мащабирането: ако наистина нямате орлов поглед, ще трябва да увеличите мащаба на елементите до 200%. В подобен режим повечето основни програми работят без проблеми, но има изключения. Steam например, при мащаб различен от 100% изглежда ужасно. Това важи и за някои игри – те просто не са проектирани за 4К резолюция на 15-инчов екран и някои елементи са съвсем дребни. В съвременните игри този проблем се среща сравнително рядко, но в заглавията от преди 2-3 години разчитането на текста си е проблем.

Най-добрата резолюция за 15-17 инчовите дисплеи е 1920х1080 – получава се идеалната плътност на пикселите, която е по-висока дори от 4К на 30-инчов екран, като в подобен режим видеокартата ще се товари по-малко, а това ще даде възможност игрите да се играят при максимални графични настройки.

Второ правило – внимателно се вгледайте в оперативната памет

За щастие, модата да се запоява оперативната памет към дънната платка почти не засегна лаптопите, така че ако свалите малкото капаче отдолу, най-вероятно ще видите 2 или 4 RAM слота. Тук е проблемът – за да направят икономия, някои производители поставят 8 или 16 GB оперативна памет но само като една плочка. В този случай, капацитетът на паметта е достатъчен, но скоростта на работа в едноканален режим е доста ниска. С простото разделяне паметта на две плочки и включването на двуканален режим, fps се покачва с от 5 до 20% и някои малки артефакти в изображенията изчезват.

Добре е да се внимава за следното: купили сте си например лаптоп с GTX 1050 и 8 GB RAM във вид на една плочка. Този капацитет е повече от достатъчен за тази конфигурация, но за да увеличите още малко fps, ще трябва да закупите поне още 4 GB RAM (по-малки DDR4 памети няма). Това нямаше да се налага, ако бяха поставили две плочки по 4 GB. Това се отнася и за сравнително скъпите лаптопи: MSI например, предлага решения с GTX 1070 и една 16 GB плочка RAM. Две плочки по 8 GB оперативна памет биха били много по-добре, но това е по-скъпо за производителя. Използването на двуканалния режим не е за подценяване – струва си.

Трето правило – вижте как работи лаптопът на батерия

Разбира се, далеч не всички гледат на геймърския лаптоп като на пълноценно работно устройство при пътуванията – той е тежък и не работи дълго в автономен режим. На ако все пак искате да работите с него по време на път, проверете как работи от акумулаторната батерия. Особеното тук е, че при пиково натоварване хардуерът може да дръпне 150-200 W, а батерии, които могат да дадат подобна мощност без да си навредят, почти няма и в този режим лаптопите намаляват производителността.

Проблемът е в това, че това понижаване може да бъде абсолютно различно. Така например, някои лаптопи на ASUS при работа на батерия намаляват честотата на процесора до 600-800 MHz (вместо 3+ GHz), а на видеокартата – до 200-300 MHz (вместо 1200+ MHz). В този режим не е комфортно да се работи: уеб-страниците в браузъра се отварят бавно, лаптопът често „се замисля“.

Ето защо, ако ще вземате геймърския лаптоп по време на пътуванията, проверете дали не се забавя твърде много при работа само от батерия. Има много лаптопи, които предлагат съвсем прилично бързодействие в автономен режим.

Парило 4 – избирайте балансирани конфигурации

Конфигурацията на лаптопа се извършва от производителя и обикновено тя е балансирана – няма такъв случай, процесорът да е натоварен 100%, а видеокартата да си остава студена, а вие се любувате на недозаредени текстури и на грозни артефакти. Но има изключения. Срещат се конфигурации от типа Core i3-6006U + GTX 950M. Тук имаме двуядрен процесор с честота едва 2,0 GHz без възможност за овърклок. Той категорично не е подходящ за тежки игри, в които и 4-ядрените Core i5 работят трудно. Таванът на този процесор е максимум GT 940M. Споменатата по-рано 950М е двойно по-бърза и с подобен процесор често ще остава неактивна.

Срещата се и други варианти: слагат i5-7300HQ заедно с GTX 1070. Тук процесорът може да осигури добър фреймрейт, но далеч не винаги може да обслужи видеокартата и тази конфигурация ще дава по-нисък fps дори и от i7-7700HQ + GTX 1060.

Има и точно обратни ситуации – така например, същият Core i7 заедно с GTX 1050. Тук проблеми с игрите няма да има, а гейм-производителността ще се определя само от възможностите на видеокартата. Но с тази видеокарта може да се вземе Core i5 и да се икономисат немалко пари.

И как все пак да изберем балансирана конфигурация? Отговорът е лесен – в интернет има достатъчно сайтове, които тестват лаптопите в игрите и сравняват получените резултати с други машини от същата ценова категория. Ако избраното от вас решение е в средата на техния списък и по-близо до началото, лаптопът смело може да бъде закупен. Ако забележите, че избраният от вас лаптоп изостава по производителност от конкурентите със същите видеокарти, по-добре е да се замислите.

Правило номер 5 – не търсете тънък и лек геймърски лаптоп

Естествено, че всеки ще иска лаптоп с габаритните размери на MacBook, който да стартира игрите при максимални графични настройки и да не загрява. Но тази мечта едва ли ще се сбъдне скоро: лаптопът може да стане тънък и лек по два основни начина – да се влоши охлаждането и да се намали батерията. Но по принцип тя и така не е много голяма и остава само едно – да се ореже охлаждането.

Добрият геймърски лаптоп изглежда като дебеличко куфарче с тегло към 5 кг, в който същата GTX 1060 заедно с i7 се охлажда от големи радиатори с 6-7 топлинни тръби, обдухвани от два вентилатора. Температурата на компонентите не превишава 60-70 градуса, честотите са на максимум, а видеокартата при желание може да се клокне, понеже температурният запас е огромен. А след година-два, когато радиаторите се наблъскат с прах, това няма да е критично и нищо няма да прегрее.

Вторият вариант е същият хардуер, но лаптопът тежи 2,5-3 кг и е по-тънък от 3 см. Тук вече вентилаторите са по-слаби, радиаторите са по-малки, а топлинните тръби са 4-5. Подобно охлаждане може да задържи температурата на около 70-80 градуса. Клокът е невъзможен, а след една-две години лаптопът ще започне сериозно да загрява. Все пак поносимо положение на нещата, но на ръба.

И накрая са всички „геймърски“ лаптопи с тегло под 3 кг и дебелина под 2 см. Тук дори няма място за два вентилатора, а топлинните тръби са само две, в най-добри случай – три. Получава се така, че дори и току-що закупен, подобен лаптоп при пускането на игра ще се нагрее над 90 градуса и това ще доведе до автоматичното сваляне на честотата. А след година, когато се натрупа прах, той ще започне да изключва от прегряване.

Тук тънкостта е в прегряването. Не зле да се спазва старото правило за избор на захранване – колкото е по-голямо и тежко, толкова по-добре. Разбира се, това е шега, но в която има зрънце истина.

Правило 6 – може да се икономиса от SSD

Повечето днешни лаптопи имат по няколко модификации – една и съща видеокарта с различни процесори, RAM и диск. Обикновено само в най-евтините модификации се използва хард диск, а в по-скъпите има и флаш диск. Тук са важни две неща: SSD влияе само на общата работа на системата и на зареждането на игрите, а на fps и плавността на играта не оказва влияние. Ето защо, ако лаптопът се използва само за игри, може да се вземе модел само с хард диск, понеже това е значително по-евтино решение. В края на краища в конзолите се използват HDD и никой не се оплаква. Второ, всеки може само да си постави свой SSD – в долната страна има място за диск. Самостоятелното поставяне на SSD излиза по-евтино, отколкото закупуването на модел с флаш-диск. Но тук всеки си преценява.

Правило 7 – не икономисвайте от дисплея

Много потребители не обръщат особено внимание на дисплея. Ако ще използвате външен монитор или го включвате към телевизора, тогава да, може да не се обръща внимание на дисплея. Но често се работи именно пред екрана на лаптопа и тук не може да има компромиси.

Ако търсим най-евтиното решение, то няма други варианти освен 1920х1080 TN. Не е много красиво, може да примигва, да има ниска реакция на точката, но такива са по-евтините решения. При по-скъпите модели можем да срещнем 1920х1080 TN с време на реакция на точката 3-5 ms и честота 120 Hz, което се представя като голям плюс. Нека вникнем по-подробно.

Първо, 120 fps дори и при 1080р при високи настройки на графиката в ААА игрите в лаптопите може да постигне само GTX 1080, а при другите се налага намаляване на настройките, а това просто не си струва. Мнозина ще кажат – тези дисплеи са необходими за киберспорта, където е важна скоростта на реакцията. Така си е, само че посочете поне един професионален киберспортист, който играе CS: GO или Overwatch на 15-инчов екранче. Няма такива – те обикновено си взимат 24+ инчови монитори със скорост на реакция на точката до 1 ms. Така че тези 120 Hz с време за реакция 3 ms са си обикновен маркетинг.

Можете смело да си вземете 60 Hz IPS лаптоп, на което и очите ви ще бъдат благодарни.

Правило 8 – оставете резерв за в бъдеще

Това се отнася само за най-скъпите лаптопи с процесори, които могат да се клокват. Тези решения имат два типа видеокарти – запоени на дънната платка или поставени в специалния MXM слот. Очевидно е, че вторият вариант дава възможност за лесна смяна на графичната карта с по-мощна, която да работи с ускорен процесор. Това ще даде възможност по-дълго да се играят и най-новите игри.

 


Това са основните правила, които не е зле да се имат предвид при закупуването на геймърски лаптоп. Има още нюанси – качеството на тъчпада, срещат се клавиатури със странни шрифтове, но това са детайли. И последно, геймърският лаптоп е винаги един компромис и ако имате финансовата възможност, по-добре си сглобете собствена конфигурация десктоп компютър, въпреки твърде скъпите към днешен ден видеокарти. Но ако финансите не ви притесняват, няма да се сблъскате с проблемите, разгледани дотук.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
the professorХиХиРадоahaмарин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
123
123

150-то правило: Ако искате да играете както трябва си купете истински компютър.

ХиХи
ХиХи

Oт няколко години съм с геймърски лаптоп.(MSI gt72 dominator gtx970m) Когато го купих съм сигурен, че е бил по-мощен от на много разбирачи-хейтъри десктопите-щайги. Ми нямам проблеми дори в момента да подкарам всяко едно заглавие на прилична графика например Total War Attila/ Warhammer/Warhammer2 (повечето неща на макс)/XCOM 2 на макс хвърчи/Star Citizen тръгва без проблем и върви прилично. Следващия комп сигурно също ще е лаптоп но с десктоп карта. Има предимства има и недостатъци. Примерно използвам екрана на лаптопа 17 инча като втори монитор и си разцъквам в нета докато цъкам на някоя игра. Случвало се е да спре тока… Виж още »

aha
aha

откакто минах на 144+hz монитор се чудя как съм бил на 60hz преди… IPS матрицата може да изглежда по-добре като цветове, но ниския респонс на TN не може да се замени с това. Също, идеята да се играе на максимални настройки може да звучи примамливо, но са малко игрите при които визуалните ефекти не пречат на видимостта. И тук не говоря за шутъри само.

Има едно условие (за мен лично) което трябва да бъде спазено при всички гейминг системи. Фреймовете не трябва да падат под 60, никога. Такова нещо като 40-50fps е неприемливо.

root
root

да друго си казва да смазваш Solitaire на 60FPS.. 😉

aha
aha

да, определено става въпрос за solitaire.

Иван
Иван

Статията е добра, лично съм имал доста трудности за просветля „геймърчета“ защо не трява да си купува Razer Blade и подобни, а нещо с истиско охлаждане. Само това за I3 и GTX 1060 не е на място, защото последните нямат нищо общо с мощен/геймърски лаптоп.

anonymous
anonymous

Достатъчно добър е за Dota2 и LoL 😉
Излиза изгодно, играеш на макс настройки, при това с рейт над сто, дори и когато стрийваш с добавено аудио и видео (Камера и микрофон).
😉
Лично аз чакам Ryzen 5 2XXX в лаптоп, че да си играя и стриймвам при над 150 fps без допълнителна видео карта 😉

Така че. Най-главното е каква игра ще играеш 😉

Радо
Радо

Има някой смислени работи, но повечето неща са голяма измишльотина. 1. Мобилните видеокарти 10 серия на нвидия в лаптопите може да са с по-ниски честоти, но и клокването им не е толкова лесно – в повечето случаи лаптопите са с много скапани и малки (дори недостатъчни) охлаждания, при по-сериозен овърклок съвсем ще пргеряват, да не говорим, че захранването няма да е достатъчно да захрани клокнатия компонент както трябва изобщо. 2. Кой е този лаптоп, дето на батерия започва да намалява честотата на процесора на 600-800 MHz? Аз за такъв не съм чувал, евентуално може да намали честотата на видеокартата, честотата… Виж още »

Селяци
Селяци

Не живееш в 2018-та година, хората вкараха графичен чип в процесора, който е по-бърз от Nvidia 1060M. Живеете в миналото, не сте актуални. Вижте си календара.

Бил скъп геймърския лаптоп, ами какво като е скъп бе, има хора и за това. Какво като е скъп???? За някой всичко е скъпо, за други нищо няма значение. Не живеем в комунизма.

Радо
Радо

Кой е този чип, по-бърз от 1060? Аз за такъв още незнам, би ли дал малко повече информация?

Гост
Гост

„…графичен чип в процесора, който е по-бърз от Nvidia 1060M…“,по-скоро
графичен чип в процесора,който е еквивалентен на nvidia 1030

Радо
Радо

1060M няма, то си е GTX 1060, просто с понижени честоти. Хардуера е 1:1. Почти еквивалентния на GT 1030 е на AMD, но за да се доближи до 1030 има доста условия – overclock и минимум 2 канална памет на към 3000+ GHz. Чакам още горния индивид да се изкаже кое е това по-бързото, ама май нещо си е глътнал езика.

ХиХи
ХиХи

По бързо е 1070 и 1080 а за вградени в процесори съм сигурен че няма такова животно което да е по-бързо иначе никой нямаше да ги купува.

Aymaliev
Aymaliev

Gaming experience не зависи от видеото. Има купища тъпни с прекрасна графика. За лаптоп MX150 (GT 1030) е напълно достатъчно. Всичко друго е за хора, които не са виждали добра игра през живота си.

aha
aha

по-скоро ти не си виждал, щом си мислиш, че тази 1030 може да захрани такава.

марин
марин

Всички знаем за RAM паметта в лаптопите продавани у нас….

Радо
Радо

И то е?

the professor
the professor

правило 9:
направете си сметката, както и производителя си е направил сметката.
а неговата сметка е лаптопа да си изкара гаранцията и да се прецака… ако се прецака по рано – просто закърпва положението докато свърши гаранцията. всички компоненти на лаптопа работят максимално натоварени и рано или късно сдават багажа.
правило 10:
вземете си настолен компютър – може да се ъпгрейдва и ако е на цената на лаптопа ще е много по бърз и безшумен… може да е за по малко пари и пак да по бърз…