Физиците от националната лаборатория Лорънс Бъркли (LBNL) регистрираха твърде необичайно поведение на металите: електроните във ванадиевия диоксид могат да провеждат електричество без да провеждат топлина.

За повечето метали отношението на електрическата проводимост и топлопроводимостта се изразява чрез закона на Видеман-Франц: колкото по-добре едно вещество провежда електрически ток, толкова по-добре провежда топлината. Но този закон не важи за ванадиевия диоксид, който е известен с нетипичните си свойства: способността да се превръща от диелектрик в метал при температура 67 градуса по Целзий.

Ръководителят на екипа Цзюнцяо Ву сподели:

„Това е съвършено неочаквано откритие, което е в решителен разрив със законите от учебниците, които работят при обикновените проводници. Откритието е фундаментално важно за разбиране основите на поведението на електроните в новия тип проводници“.

Обемът електричество и топлина, които ванадиевият двуокис може да провежда се настройват чрез добавяне на други метали, като например волфрам.

Новото откритие може да се използва за разсейване на топлината в чиповете, в двигателите от почти всеки вид, в създаване на ново поколение охладители за компютърните устройства, за повишаване енергийната ефективност на сградите и още много други.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Blue Ray
Blue Ray

Преводче? С кой преводач?
„колкото по-добре едно вещество провежда електричество, толкова по-добре провежда електрически ток.“ Изречение без никакъв смисъл.
„електроните във ванадиевия диоксид могат да провеждат електричество без да провеждат топлина.“
Да провеждат или отделят?!! Защото са доста различни неща!

голям закон
голям закон

колкото по-добре едно вещество провежда електричество,
толкова по-добре провежда електрически ток

Oceanic815
Oceanic815

Елементарно, би казал Мечо Пух. Колкото повече, толкова повече… 🙂

Васил
Васил

И умрял от свръх доза.

асд
асд

Ебати нищо не разбрах от тая новина. Сложете източник да мога да я прочета в оригинал.

Анонимен
Анонимен

Да провеждат колеги читатели, да провеждат. В тази си част, статията е преведена правилно, но иначе тройка на релси за преводача. „способността да се превръща от диелектрик в метал“… Олеле! Ванадиевият диоксид, си е съединение на метал, в което ванадият сам по себе си, си е метал по всяко време и не се превръща в друг тип химичен елемент. Промяната на отделни свойства на съединението в което участва, не променя атомният строеж на метала Ванадий. Съответното свойство, е открито от много десетилетия. Не знам защо се съобщава като новина. Тъпоъгълните капиталистически западни „учени“… за тях всичко е ново, все едно… Виж още »

Think
Think

И тогава защо всички се тикат един през друг да ходят в „гнилата“ Америка, бе хейтърче тъпоъгълно … Гроздето ти е много кисело, щото е високо, нали? В топ 100 на най-добрите научни открития за последните 50 години над 90% идват от американски университети или фирми! Ама то това е, щото са много глупави. Друго си е гениално умния българин, дето през 90% от времето мисли как да не умре от глад или от студ. И случайно да си виждал някога натурален американец? Наричат се индианци! Всички други са дошли или от Европа или от Азия и Африка. Що за… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Щото са по-тъпи и от самите хамериканци и ходят там да им робуват. Ако имаха нещо в главите щяха да могат да се реализират добре заплатено, където и да е по-света, или в собствените си страни.

china
china

Ръководителят на екипа Цзюнцяо Ву

the professor
the professor

аз пък си мисля следното: дори да не провжда топлина, няма как да провежда добре електрически ток като медта, алуминия и среброто… тоест безполезно е за полупроводниците, още повече че тия елементи, освен през радиатори се охлаждат и чрез изводите (крачетата) си… не мисля, че нещо, което не провежда топлина може да се използва за „за разсейване на топлината в чиповете, в двигателите от почти всеки вид, в създаване на ново поколение охладители за компютърните устройства“ защото въпросните неща ще прегряват, но за топлоизолация би могло… до Анонимен: това че ванадият е метал, не значи че съединенията му ще провеждат… Виж още »

Илиян
Илиян

Много яко!

Jm
Jm

По-голям кретенизъм скоро не бях чел. „Металът не се нагрява при провеждане на електрически ток“ означава свръхпроводимост! А това, забележете е заглавието. После в текста се разбира, че металът (по-правилно е да се каже „материалът“) съвсем си се нагрява, но не провежда топлината. Което между другото значава, че много бързо ще се разруши при провеждане на ток. А как нещо, което не провежда топлина ще се използва за разсейване на топнината остана загадка. Но това за енергийната ефективност на сградите съвсем ме уби. Не че си представям как този ефект би могъл изобщо да се използва за подобна задача, но… Виж още »

befana
befana

Хайде не се шегувайте! Топлина се провежда не от електрони, а от фонони (не фоТони, а фоНони, да!). И ванадиевият диоксид не е метал, а както казва името му, е оксид (за който не знае – оксидите са съединения на метали с кислород). Съвсем явно е, че при посочената температура ванадиевият диоксид претърпява полиморфно превръщане (пак за който не знае – кристалната му решетка се променя). Пък при полиморфно превръщане винаги се променят свойствата. Това, че сте превеждали от неграмотно написана статия, не значи, че трябва да копирате и разпространявате неграмотността!