Физиците от националната лаборатория Лорънс Бъркли (LBNL) регистрираха твърде необичайно поведение на металите: електроните във ванадиевия диоксид могат да провеждат електричество без да провеждат топлина.

За повечето метали отношението на електрическата проводимост и топлопроводимостта се изразява чрез закона на Видеман-Франц: колкото по-добре едно вещество провежда електрически ток, толкова по-добре провежда топлината. Но този закон не важи за ванадиевия диоксид, който е известен с нетипичните си свойства: способността да се превръща от диелектрик в метал при температура 67 градуса по Целзий.

Ръководителят на екипа Цзюнцяо Ву сподели:

„Това е съвършено неочаквано откритие, което е в решителен разрив със законите от учебниците, които работят при обикновените проводници. Откритието е фундаментално важно за разбиране основите на поведението на електроните в новия тип проводници“.

Обемът електричество и топлина, които ванадиевият двуокис може да провежда се настройват чрез добавяне на други метали, като например волфрам.

Новото откритие може да се използва за разсейване на топлината в чиповете, в двигателите от почти всеки вид, в създаване на ново поколение охладители за компютърните устройства, за повишаване енергийната ефективност на сградите и още много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари