Откриха на какво се дължи срива на игрите при използването на видеокартата RTX 3080

9
3330

За съжаление, проблемът с постоянното крашване на игрите не е софтуерен, а хардуерен.

Всички версии на дългоочакваните видеокарти RTX 3080 бяха изкупени само за няколко часа след като се появиха в магазините, но сега купувачите може би съжаляват, че не са изчакали да видят отзивите за новите графични карти.

Още в деня на началото на продажбите на новите видеокарти започнаха да се появяват оплаквания, че графичната карта принуждава игрите да се сриват, да изчезват като процес, след което компютърът излиза в десктоп режим, без да покаже каквото и да било съобщение за грешка. Първоначално всички си помислиха, че това е някакъв проблем с драйверите, но се оказа, че тяхното обновяване нищо не оправя. Сега жалбите на потребителите рязко се увеличиха и всички те имат една и съща особеност: при покачване честотата на GPU дори и малко над 2,0 GHz, игрите веднага започват да се сриват. Оказа се, че проблемът е в кондензаторите на захранването на видеокартата.

Всъщност, в спецификациите на Nvidia за нейните партньори, произвеждащи RTX 3080, съвсем ясно се казва, че трябва да бъдат използвани два типа кондензатори – POSCAP (по-евтини, по-надеждни и по-големи), задължително плюс кондензатори тип MLCC (по-скъпи, компактни и крехки). Кондензаторите трябва да са шест на брой и са указани какви точно да бъдат, но производителите са сложили свои собствени комбинации от кондензатори. Крайният резултат се видя – единствено в някои модели на ASUS и MSI са спазени спецификациите на Nvidia и там този срив на игрите не се проявява.

По-конкретно, само във видеокартите ASUS TUF RTX 3080 и MSI Gaming X Trio се използват предимно MLCC кондензатори и с тях няма проблеми. По този начин, при повеч1ето нови модели честотата на графичния процесор не трябва да превишава 2,0 GHz, а ако някой иска да я клокне, явно ще трябва да посети сервиза.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари