6.7 C
София

Откриха „уязвимост“ в процесорите AMD Zen

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В процесорите AMD Zen от всички актуални към днешен ден поколения на Advanced Micro Devices бе открита особена уязвимост в блока за осигуряване на информационната безопасност, благодарение на което може да бъде поет контрола върху компютърната система.

Група експерти от Корнелския университет показа по какъв начин трябва да се запои допълнителен полупроводников елемент на дънната платка, на която е поставен който и да било процесор на AMD със Zen ядра от всички актуални поколения. Специалистите споделиха, че елементът, който трябва да се запои на дъното струва само няколко цента, като по този начин може да се излъже вградения в чипа ARM блок за информационна безопасност AMD Secure Processor (SP) и да се поеме контрола върху компютъра. Експертите подчертават, че по софтуерен път няма как да се реши този почти хипотетичен проблем.

Уязвимостта засяга работата на криптиращия модул AMD Secure Encrypted Virtualization (SEV), който се използва за криптиране на данните при използването на виртуални машини на компютър с AMD Zen процесор.

За да се използва тази уязвимост са необходими немалко условия – физически достъп до компютърната система, запояване на допълнителен компонент, както и да се излъже процесора, че има срив в неговото захранване.

Засега няма коментар от страна на AMD относно тази доста странна „уязвимост“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини