Отчитат скромен, но стабилен растеж в продажбите на ноутбуци с тъчскрийн

0
19

Ако още не сте виждали на живо ноутбук с тъчскрийн, то в това няма нищо странно. Този нов технологичен клас все още не е станал особено популярен. Факт е, обаче, че се развива – скромно, но стабилно. Според фирмата DisplaySearch досега през 2013 година са били доставени 19,8 милиона ноутбука с тъчскрийн или 11% от всички доставки на преносими компютри.

Според анализаторите, този тип компютри ще стават все по-популярни и до 2017 година ще заемат цели 40% от пазара (при 64,2 милиона доставки).

През първата половина на годината са били доставени 6,2 милиона ноутбука с тъчскрийн (7% от общите). От тях 1,7 милиона са били представители на ултратънкия клас ноутбуци, а 4,5 милиона – на традиционния. Най-много компютри с тъчскрийн са продали Asus, HP и Sony.

Втората половина на годината все още не е изминала, така че е прибързано да правим заключения. DisplaySearch обаче прогнозират около 10% ръст в доставките спрямо първото шестмесечие.

Специалистите, обаче, все още са на мнение, че пред популяризирането на този тип устройства има поне два големи проблема – високите цени и неособено ясните им преимущества пред традиционните модели. Въпреки това, фактът, че тъчскрийнът стана запазена марка за по-малките мобилни устройства, според тях, гарантира все по-честото им използване в производството на ноутбуци в бъдеще.

 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за