От колко гигабайта RAM се нуждаем днес: 8, 16 или 32?

26
4547
В последно време се наблюдава значителен спад в цената на RAM паметите поради намалялото търсене и по-бавните продажби

Например, комплект 2 x 8 GB G.Skill Ripjaws V DDR4 RAM памет, която струваше около 450 лв. преди година днес е 250 лв. А 32 гигабайтовия вариант днес може да се намери за около 400 лв, при условие че преди година се продаваше за над 800 лв.

С това намаление е логично да се зачудите дали да не купите повече RAM за компютъра си. Но от колко RAM се нуждаете наистина: 8, 16 или 32 GB?

С годините, нуждата за повече RAM се е увеличила. Уеб страници, програми и игри заделят и използват повече RAM в сравнение с преди няколко години. Преди няколко години, геймърите можеха да се разминат с 8 GB за нормална употреба, включително и гейминг. Днес това количество може да бъде погълнато от само една игра, малко тежко рендериране или просто сърфиране в интернет с няколко отворени раздела.

Ако сегашната ви RAM памет се запълни, компютърът ви ще премести каквото може в page файла на твърдия диск или SSD-то ви. А ако това, което правите изисква това прехвърляне напред-назад да се случва често, може да забележите забавяния, насичания и дори забиване. Независимо от това колко бърз диск имате, скоростта му винаги ще е многократно по-ниска от тази на RAM паметта ви.

Въпреки че недостатъчната RAM памет може напълно да вцепени дори и най-мощният компютър, прекалено многото RAM памет е прахосване на пари. И независимо от бюджета ви за компютър, всеки лев е от значение. Нека да видим какво можете да правите с различни количества памет.

8GB: Абсолютният минимум за повечето хора

Като за начало, нека не забравяме за варианта 4GB. Освен ако не „подмладявате“ стар компютър или си купувате Chromebook, 8 GB е абсолютният минимум за повечето хора.

На машина, която има 6 отворени раздела на браузъра и един отворен Word документ се заемат почти 4 GB.

Поради тази причина, компютър с 4 GB RAM е най-подходящ като машина предназначена за интернет / имейл / лек гейминг. Повечето игри за компютър използват доста RAM памет. Тествани са 6 игри (F1 2018, Apex Legends, Battlefield V, PUBG, The Division 2, и Shadow of the Tomb Raider), за да видим точно колко използват. Забележете, че това е без други работещи програми: само Windows (който използва 2.7 GB в режим на готовност) и самата игра.

В тези заглавия, тоталното количество RAM което се използваше варираше от 6.6 GB до 11.3 GB (F1 2018 и The Division 2 съответно). Дори най-ниското 6.6 GB беше прекалено близо до 8 GB. Така че, ако сте геймър, може и да ви се размине с 8 GB RAM, но по принцип се препоръчва да си вземете поне 16 GB.

8 GB RAM са достатъчни за тези, които не използват тежки програми и не играят модерни игри. Можете да използвате компютъра си за ежедневна работа без да запълните RAM-та, но ако планирате да правите нещо по-натоварващо, може да надминете това количество.

16GB: Златната среда

Днес, 16GB е златната среда между цена и капацитет за повечето ентусиасти и геймъри. Това количество ви дава възможността да вършите няколко неща наведнъж без да се налага да затваряте раздели или програми.

Дори с The Division 2, която използва 9 GB, и с отворен браузър с 14 раздела, отворен Word документ и пуснат Twitch на фона, системата използваше около 14 GB. Това се доближава до лимита от 16 GB, но реално погледнато, колко често ще ви се налага да играете и да работите едновременно?

Само че, ако се занимавате с обработка на снимки и видео, ще се нуждаете от повече. Тези, които рендерират големи файлове или вършат друга работа, която натоварва RAM-та, може да се нуждаят от 32 GB или повече. Но с изключение на тези случаи, повечето от нас могат да се разминат с 16 GB.

32GB: Твърде много?

Надграждането до 32 GB дава доста по-голяма свобода по отношение на оставянето на отворени програми (и много, много раздели) без особена грижа. Никоя от тестваните игри не се доближава до 16 GB, а какво остава за 32 GB. Някои от работещите потребители, които манипулират големи файлове, или повече от един наведнъж трябва да обмислят варианта 32 GB. Със сигурност има ситуации, които изискват повече от 16 GB и приближават потребителя до следващата стъпка от 32 GB, но за повечето от нас, тези случаи са изключително редки.

Така че, какво можем да правим с допълнителния капацитет, който ни дават 32 GB, ако не го използваме редовно? Обработката на снимки и видео (и други подобни задачи), особено в 4K резолюция, могат да се улеснят доста от наличието на RAM диск, който заделя част от наличната RAM памет и я използва като стандартен диск. Той може да се използва като диск – чернова за проекти, което е много по-бързо от който и да е друг диск – дори и много бързите PCIe SSD дискове. В тези случаи, RAM дискът може значително да съкрати времето за един проект и да подобри производителността (като преглеждането на нерендериран видео проект).

Заключение:

Та, какво е заключението след всичко това? Достатъчни ли са 8 GB? А нужни ли са 32 GB? За повечето хора отговорът ще е „Не“ и на двата въпроса. Въпреки че има хора, които могат да се разминат с 8 GB RAM, ако играете съвременни игри и/или вършите натоварваща системата работа, 16 GB са за предпочитане. При тях, повечето потребители могат да оставят отворените си задачи отворени на фона и през това време да изиграят една или две игри без да надвишават количеството RAM и да накарат системата да се забави (или дори да забие).

Но пък от друга страна, 32GB, е прекалено много за повечето ентусиасти днес. Изключение правят тези, които обработват снимки в RAW формат или видео с висока резолюция (или други също толкова натоварващи паметта задачи). Но все пак, ако допълнителния капацитет не се използва, може да се превърне в RAM диск за супер бърз достъп до информация, което може да е от полза за някои програми и задачи.

Ако сегашният ви начин на употреба на системата не се доближава до 16 GB при пълно натоварване, си купете 16 GB

Ако забележите, че системата ви често се доближава до 16 GB, няма да е лошо да обмислите варианта да си купите 32 гигабайтов комплект при условие, че цените на RAM паметта не са били толкова ниски от години насам.

Ако имате ATX дънна платка с четири или повече RAM слота, най-умното решение би било да си вземете 16 GB RAM разделена на два стика по 8 GB и да видите колко още ще паднат цените. Ако продължават да падат надолу, можете да си купите още два съвместими стика и да ги включите заедно със сегашният ви чифт.

Система с четири инсталирани стика може да не е с толкова висока честота на паметта колкото система с два, но пък ако можете да използвате допълнителната памет, е по-добре да имате два пъти повече памет, която е малко по-бавна, отколкото два пъти по-малко, която е малко по-бърза. Тестове с овърклокване на RAM на платформата на AMD Ryzen X470 показаха, че високите честоти на RAM стиковете не винаги водят до някакви забележими подобрения в производителността, освен ако не използвате вградена видеокарта или някоя специфична програма.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
15 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
19 Автори на коментарите
СимеонИвоКольоИванКалоян Николов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Salif
Salif

640К са достатъчни за всеки

Кольо
Кольо

Цените, вече са още надолу. Не знам кой точно комплект на G.Skill 16ГБ е цитиран, но вече има и по-евтини и то значително и на тази марка и на други марки, с този обем. Същото важи и за комплектите с обем от 32ГБ и там има по-евтини от 400лв и то осезателно.

Dant
Dant
GTX
GTX

J&A 16GB DDR4 2400MHz JA16G24N x 2 = 32GB – 260 лева

G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB 3000MHz F4-3000C16D-16GISB – 150 лева

Kingston 4GB DDR4 2400MHz KVR24N17S8/4 x 2 = 8GB – 70 лева

Това са най-евтините които намирам, линкове нарочно не съм посочил зашото не знам дали е позволено.

Кольо
Кольо

Цените в БГ могат да се проверят, има си места където се сравняват, разбира се, не присъстват офертите на всички магазини. Сравнението примерно, може да се направи в pazaruvaj.com. По-ниски цени в конкретен магазин…примерно има такива оферти в Никем, ще си позволя да го спомена, защото често се използува във форума на Калдата, но не само там.

anonymous
anonymous

горе-долу калпавите марки са малко под 400лв, но хубавите марки и модели си остават скъпи, така че се съмнявам ако някой иска 32гб рам да си вземе калпава a-data или teamgroup….

Йордан
Йордан

Паметите на Adata в никакъв случай не бих ги причислил към калпавите.

Кольо
Кольо

„Калпавите“ марки, които не са си накачулили модулите с по 15 RGB елементи и 100 грама радиаторни пластини? Особено когато става въпрос за модули на относително ниски честоти, които нямат никаква нужда от радиатори, самите чипове и модула си разсейват достатъчно. Да напомня ли, че всъщност голям процент от прочутите „марки“ нямат производствени мощности и само на модулите които са поръчали, са с техен дизайн общо взето на ламарините и светлините, и като ги произведат в заводите на „калпавите“ марки им лепят етикета на „добрите“ марки. Въобще не само за оперативните памети, ами и за доста от останалият хардуер важи… Виж още »

Кольо
Кольо

G.Skill Ripjaws V, е цяла серия комплекти, с различни скорости и цени. Не е достатъчно конкретно.

Иво
Иво

Аз на лаптопа оригинално имах 2x4GB DDR4 2400Mhz.
Изхвърлих ги и ги замених с 2x16GB 2400Mhz.
Но аз съм в Лондон и ги купувах на двойно по евтина цена тук в Лондон в Ebay, отколкото беше цента в България. Това преди 1 година де сега не съм проверявал.

anonymous
anonymous

да, да, всички знаем какви са цените в ebay и как изобщо не се връзват на нашите цени и стандарти…. всичко там е по-скъпо и без гаранция… и на това отгоре се е напълнило с инфантилни измамници на дребно…

Кока кола
Кока кола

Купил е някой китайски фалшификат, това е.

ЖОРО
ЖОРО

в началото на годината добавих нови 8гб … така машината ми стана с общо 16гб работеща на 2993мхз…. разлика не откривам към комента, но се надявам да не съм си дал парите на вятъра 😉

мwмw
мwмw

1 грам памет 🙂

Alien
Alien

Здpaвeй Kaлдaтa.
He ce cдъpжax дa ĸoмeнтиpaм и дa ви блaгoдapя зa пoдoбнитe cтaий пoнeжe ниĸoи oт oнeя умни мpънĸaлници нe ce ceщa.. caмo чaĸaт зa пoвoд дa мpънĸaт ĸoгaтo видят няĸaĸви „нe“ ІТ cтaий.
He мe интepecyвa oт ĸъдe e инфopмaциятa… въпpoca e чe cтe ce пocтapaли.
Благодаря.

dsaa
dsaa

За какви калпави марки говорят коментиращите?! Има 3 производителя на рам чипове в света (Micron, Samsung, SK Hynix), останалите просто ги „обличат“, което често е ненужно. В САЩ дават дори доживотна гаранция, толкова често се разваля рамта… Тук съм виждал максимум 9 години да дават, което отново е предостатъчно.

И тоя дето бил в лондон – гледал си грешните сайтове за компоненти. Един и същ модел, в известен английски сайт – £79.99 ~ 180 лв, в български – 187.00. Ако ти със 7лв. удряш „кьоравато“…

Иво
Иво

Баце преди 1 година ги купувах по 80 паунда е Ebay 16Gb в България бяха по 300 лева бройката, аре не ми се прави на много умен.

Мечо Пух
Мечо Пух

Колкото повече, толкова повече

whp
whp

За десктоп употреба към 2019та:
-за стари компютри със съвременна ОС/софтуер минимумът е 4GB за Линукс, 8GB за Уиндоус;
-за нови компютри, независимо от ОС, минимумът е 16GB RAM, защото се очаква този компютър да се ползва безпроблемно за поне 3+ години напред откъм достатъчност на RAМ;
-за power юзери с тежки видеобработки/изчисления, сериозен гейминг, виртуализации на ОС, VR/AR минимумът е 32 GB RAM, ако желаят паралелно да ползват няколко неща от изброените категории.

Димитър
Димитър

Защо ни е необходима повече рам? Ами много просто – защото нЕкои програмисти и уеб дизайнери ги мързи да пишат и с краката си и давай само фреймуърци … пък те потребителите ще си купят нов хардуер.
В тази връзка се сещам за един случай преди години. На един популярен български сайт бяха тупнали едни мазни реклами, от които ми спря компютъра. Бидейки лоялен посетител не използвах адблокър и ги посъветвах да ги оптимизират малко. Казаха ми да бегам у лево. Теглих им една и включих адблокъра.

(*)
(*)

Гъза си давам, адблокър не изключвам!