От ASUS с важно предупреждение за цените на видео карти и дънни платки

0
1522

С излизането на карти от RTX 3000 серията на Nvidia и RX 6000 серията на AMD, пазарът се побърка. Търсенето беше много по-голямо от наличното предлагане. Ефектът беше подсилен от случилия се бум при криптовалутите. Това се отрази чувствително на цените и ги повиши.

Изглежда, че с повишенията не се е приключило

Във Фейсбук групата Asus DIY PC, мениджърът по технически маркетинг на ASUS Juan Jose Guerrero III, предупреждава, че цените на някои компоненти на компанията ще се повишат през новата година.

„Имаме новина по отношение на промени в препоръчителните цени за някои от нашите всепризнати серии видео карти и дънни платки. Тези промени започват да са валидни от началото на 2021 година. Отразяват ръст в цената на компоненти, оперативните разходи и логистични дейности, допълнени от продължение на митата за внос. Работихме отблизо с нашите партньори за доставки и логистика, за да намалим увеличението. ASUS оценява високо вашата подкрепа и продължаващата ни работа, докато се движим през това време на безпрецедентна промяна на пазара.“, казва той, предупреждавайки, че по-високи цени може да има и за други модели в последствие.

Разполагаме ли с по-конкретна информация за увеличенията?

От WCCFTech са открили, че ROG Strix Radeon RX 6800 XT LC картата с водно охлаждане се търгува за $1080 в Newegg в момента – при оригинална цена от $900. ASUS TUF Radeon RX 6800 XT се появи на пазара с цена от $810, но сега при същия търговец е $970.

Знаем, че увеличението на цените не се дължи на собствено решение на Newegg

От Videocards съобщават за голямо количество GeForce RTX 3000 карти с по-високи цени, този път на собствения сайт на ASUS.

  • Asus ROG Strix RTX 3080 се появи с цена $850, но сега там е с нова цена от $930, макар и при някои търговци все още да се среща старата такава
  • Asus TUF RTX 3060 TI сега струва $530, вместо първоначалните $460, което прави картата по-скъпа от GeForce RTX 3070 FE, която тръгна с цена от $500

Какви ще са последствията в по-голям мащаб?

ASUS е един от най-големите производители на компютърни компоненти. Ако тази компания покачва цените заради стандартни разходи и проблеми с обмитяването, няма да е изненада да видим същото и при други брандове.

От PCWorld са получили информация от различни източници, свързани с доставките на хардуер и интеграцията на системи, че има изключително високи разходи за правене на бизнес в момента. 2020 беше предизвикателна за целия технологичен бранш, но изглежда, че и 2021 крие неприятни изненади за геймърите. Да се надяваме, че ситуацията ще се нормализира възможно най-скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари