fbpx
0.3 C
София

Официален анонс на едноплатковия компютър Raspberry Pi Compute Module 4

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създателите на проекта Raspberry Pi представиха новата компактна платка Raspberry Pi Compute Module 4 (CM4), която е съвсем нов вариант на модела Raspberry Pi 4 с размери 55 × 40 мм.

Вече стана традиция след всеки модел Raspberry Pi да излиза изчислителен модул със същата конфигурация. Първият Compute Module излезе през 2014 година и се базираше на Raspberry Pi 1, а за Raspberry Pi 3 и 3+ излязоха изчислителните модули 3 и 3+ съответно през 2017 и 2019 години. Само междинният модел Raspberry Pi 2, който остана на пазара само 13 месеца, няма подобен изчислителен модул.

От излизането на най-новия Raspberry Pi 4 изминаха 16 месеца и сега организацията Raspberry Pi Foundation представи Compute Module 4 с цена $25.

Повече от половината продадени Raspberry Pi се използват в промишлеността – тънки клиенти, автоматизиране на производствените процеси и т.н.

Изчислителният модул Compute Module 4 се базира на същия 64-битов 4-ядрен процесор BCM2711, който се използва и в Raspberry Pi 4. Той осигурява сериозен ръст на производителността в сравнение с предишните модели – по-бърз централен процесор, по-добри мултимедийни възможности. Тук за първи път е представена опция за безжична връзка (Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 5.0) и е даден избор от няколко варианта оперативна памет.

Подробните спецификации са описани тук, а ето какви са главните технически характеристики:
 • SoC – BCM2711 с 4х ARM Cortex-A72 процесорни ядра с тактова честота 1,5 GHz
 • Графика VideoCore VI с поддръжката на хардуерно декодиране на OpenGL ES 3.x
 • Видео  H.265 (HEVC) с 4Kp60 резолюция и скорост
 • Хардуерно декодиране на H.264 (AVC) при 1080p60 , хардуерно кодиране на 1080p30
 • Два HDMI интерфейса с до 4К резолюция
 • Една PCI Express 2.0 линия
 • Двойни MIPI DSI за малки екрани и MIPI CSI-2 за камери
 • Памет тип LPDDR4-3200 SDRAM с капацитет 1, 2, 4 или 8 GB
 • Опционално 8, 16 или 32 GB eMMC флаш диск
 • Гигабитов Ethernet PHY  с поддръжката на IEEE 1588
 • 28-пинов GPIO, до 6×UART, 6×I2C и 5×SPI

Предлага се и Lite версия без SSD

В Compute Module 4 е реализиран съвсем нов форм фактор и вече няма съвместимост с предишните модули. Докато преди се използваше механичния стандарт JEDEC DDR2 SODIMM с входно/изходни сигнали в края, то сега входно/изходните сигнали са прехвърлени към два перпендикулярни конектора с висока плътност, като единият е за силовите входно-изходни линии с ниска скорост за обмен на информацията, а другият е за високоскоростните интерфейси.

По този начин значително е намалена общата площ на печатната платка, което дава възможност за създаването на устройства със съвсем малки размери,

С четирите версии на оперативната памет и опционалната безжична връзка се получават общо 32 варианта на Compute Module 4, цените на който варират от $25 за конфигурацията с 1 GB оперативна памет, Lite, без Wi-Fi, до $90 за 8 GB RAM, 32 GB флаш диск и wireless.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини