Официален анонс на процесорите Intel Core от 11-то поколение за десктоп компютри

8
1412

През изминалата нощ се състоя презентацията на десктоп процесорите Intel Core от 11-то поколение, известни и като Rocket Lake-S. В новите чипове процесорният гигант е използвал архитектурата Cypress Cove, която всъщност е адаптираната 10 nm Sunny Cove към 14 нанометров технологичен процес. Благодарение на нея новите CPU предлагат до 19% ръст на IPC (броя процесорни инструкции на херц) в сравнение с решенията Core от 10-то поколение, при които се използва Skylake-подобна архитектура.

При тези чипове няма увеличение на броя на процесорните ядра. Нещо повече, фамилията Rocket Lake-S се оглавява от 8-ядрени процесори, докато топ CPU на Comet Lake-S имат по десет ядра. Друг важен момент е интегрираната графика. Десктоп процесорите Core от 11-то поколение разполагат с iGPU с графичната архитектура Xe, която има 50% по-високо бързодействие в сравнение с предишните решения. Интегрираната графика предлага поддръжката на 10-bit AV1 и 12-bit HEVC, както и интегрираната хардуерна поддръжка на HDMI 2.0.

Друг важен момент при процесорите Rocket Lake-S е PCI Express 4.0 е контролерът с поддръжката на 20 линии – 16 за видеокарти и 4 за NVMe флаш дискове тип М.2. От останалите нови неща можем да се спрем на поддръжката на AVX-512 процесорните инструкции (Vector Neural Network Instructions), DDR4-3200 оперативната памет, технологията Intel Deep Learning Boost и DMI 3.0 x8 шината за бърза връзка с чипсета. Очаква се сериозно увеличение на бързодействието при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Intel специално подчертава, че е възможен RAM овърклока при дънните платки базирани на чипсетите H570 и B560.

Друг момент, на който ни обръща внимание Intel е увеличените възможности за овърклок благодарение на добавените в Rocket Lake-S нови овърклокърски инструменти. Сред тях са възможността за промяна честотата на паметта директно от ОС Windows без рестартиране операционната система, независимо регулиране на напрежението при работа с AVX2 и AVX-512 инструкциите, както и цялостното изключване на AVX в процесора.

Флагманът на процесорната фамилия Intel Rocket Lake-S е 8-ядреният Core i9-11900K. Процесорът работи с тактова честота от 3,5 до 5,3 GHz с автоматичен динамичен овърклок. Чипът има 16 MB кеш памет от трето ниво и 128 W TDP. Всичките нови процесори на Intel са съвместими с излезлите по-рано дънни платки LGA1200, с изключение на дъната, базирани на чипсетите H410 и B460, като се налага обновяване на фърмуера. Техническите характеристики и препоръчителните цени на процесорите Intel Rocket Lake-S са дадени в следните таблици:

Освен това, Intel е допълнил процесорите Core от 10-то поколение от фамилията Comet Lake-S Refresh. Тези чипове са поставени в сериите Core i3 и Pentium Gold, като разликата от другите процесори е единствено леко повишената тактова честота.

Продажбите на процесорите Intel Rocket Lake-S започват на 30 март тази година и тогава ще започнат да излизат подробни ревюта за тези чипове.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари