fbpx
18.8 C
София

Официален анонс на процесорната архитектура ARM v9

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията ARM официално анонсира своята нова процесорна архитектура ARM v9. Новата архитектура осигурява 30% по-висока производителност в сравнение с ARM v8 и предлага редица нови функции, работещи на хардуерно ниво, включително трасиране на лъчите, шейдинг с променлива скорост и още много други.

Първите ARM v9 чипове трябва да излязат на пазара в края на тази година. Новите SoC ще поддържат специализираните SVE2 процесорни инструкции за хардуерна поддръжка на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, благодарение на което съществено ще бъдат разширени възможностите за обработка на изображения. Компанията отбелязва, че през следващите години ще добави допълнителни възможности за работа с изкуствен интелект в своите графични ускорители Mali и в NPU Ethos.

Чиповете, базирани на архитектурата ARM v9, ще включват хардуерния контейнер Realms, разработен за защита на виртуалните машини и приложенията работещи във виртуална среда. Една от неговите най характерни особености е, че осигурява абсолютна изолация за всяка виртуална машина и всяко приложение във виртуална среда. Realms може да защитава данните, дори и ако операционната система на мобилното устройство е компрометирана.

Архитектурата ARM v9 ще бъде използвана най-напред в ядрото Matterhorn, което е следващото поколение на Cortex-X1 и Cortex-A78, които излязоха миналата година. След Matterhorn компанията ще представи ядрото Makalu. Според ARM, именно Makalu ядрото ще има 30% по-висока производителност. И още, през 2021 година ще бъде представена и съвършено новата графика Mali от ново поколение.

ARM предполага, че новата архитектура масово ще се използва в чиповете за мобилните устройства през следващите 10 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини