Официалната корекция на проблема с честотите на AMD Ryzen 3000 вече е факт

2
960

Официалното решение на проблема с невъзможност за достигане на максимално обявените честоти на процесорите от серията Ryzen 3000 на AMD вече е факт.

По-рано през месеца, изтече неофициална версия от потребител на reddit, който твърдеше, че тя ще бъде същата като тази, която AMD ще представи. Някои потребители избързаха да инсталират тази предварително изтекла версия, и се оказа, че тя също поправя проблемите с честотите. Към момента не е ясно дали наистина предварително изтеклата поправка е същата като официалната.

Поправката е под формата на нова версия за BIOS, но за съжаление както първоначалната, не коригира напълно абсолютно всички проблеми с честотите на процесорите. Макар и да подобрява проблема с честотите и те наистина да са по-високи, спрямо преди нея, то поправката все още не може да накара най-мощния процесор от тазгодишната серия на AMD – Ryzen 9 3900X да достигне 4.6 GHz, каквато е номинално обявената му честота.

Но корекцията не е перфектна

Констатациите на популярния технологичен портал Tom’s Hardware в обширна проверка на новите BIOS актуализации на AMD установиха, че Ryzen 9 3900X достига едва до 4.575 GHz, а не номиналните 4.6 GHz.

Подобрението наистина е добра новина за потребителите на AMD процесори, които както разбрахме от пазарни анализи през годината, са доста повече спрямо предишни години, като към момента компанията доминира в десктоп пазара с непрекъснатия ръст на продажбите си. Но технологичният портал Tom’s Hardware напомня да не очакваме номинално обявената честота за всички ядра, като обяснява, че честота от 4.6 GHz е в комбинация от по-бързи и по-бавни ядра.

Технологията за усилване на честотите работи като увеличава честотата на ядрата, които се използват активно, а за сметка на това тези, които не се използват за конкретната задача, остават на по-ниска честота. Проблемът в технологията е, че понякога се усилват неправилните ядра – тези, които не се използват интензивно, а по този начин процесорът не може да достигне максималната си производителност.

Новата BIOS поправка до известна степен решава и този проблем, но все пак допуска грешки в това кои и с колко ядра да усили. Според експертите обаче, спадът в производителността поради тези грешки е незначителен.

Windows 10

Проблемът се наблюдава най-вече в ОС Windows 10, при която потребителите често се оплакват, че ядро, което не се използва, бива усилвано, а такова, което е интензивно натоварено, остава с по-ниска честота. За момента няма решение на този проблем, а единствената надежда е Microsoft и AMD да работят съвместно по неговото установяване и коригиране.

Тестовете на Tom’s Hardware са извършени с процесора Ryzen 9 3900X и дънна платка Gigabyte X570 Aorus Master, тъй като Gigabyte е един от първите производители, които веднага пуснаха новата BIOS актуализация, която коригира проблемът. Втората марка, която обнови своите BIOS за съвместимите дънни платки с корекцията, е Asus, но за момента при нея фърмуерът е в бета версия. Охлаждането на процесора е Corsair H115i, който е достатъчно добър, за да гарантира, че по време на тестовете няма да има прегряване или температурен ефект, който да влоши производителността.

Какви са резултатите в бенчмарковете?

В хода на тестовете са извършени редица синтетични бенчмарк тестове, включително PCMark 10, GeekBench 4, VRMark, както и Cinebench, последният от които беше използван в проучването на овър клок експертът Der8auer, който първи забеляза проблема с недостигането на максимално обявените честоти, а след това го разгласи.

Интересното при събитието по оповестяването на бъга беше, че AMD излезе с изявление, в което каза, че Cinebench не е най-добрият показател за измерване на честотите, тъй като при продължителни процеси като този, е възможно процесорът да не достигне максималните честоти през целия работен цикъл. Тогава експертът Der8auer отбелязва, че AMD всъщност обикновено е препоръчвала да се използва Cinebench R15 за измерване на усилването.

Tom’s Hardware също са направили тестове с клок до 4.65 GHz, като при него, отново Ryzen 9 3900X е достигнал едва 4.575 GHz – със 75 MHz по-малко.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

Голям проблем… Процесорите на интел да не би да достигат тези честоти? Там също има нещо подобно, поне при по-старите процесори.

JohnDoe
JohnDoe

От мухата слон се прави, много важно като не вдига още някакви си 25-75 Mhz, като че ли реално ще се усетят при работа тези няколко мегахерца. И без тях си остава най-добрия масов десктоп процесор към момента.