fbpx
29 C
София

Очаква се недостиг на 7nm процесорите AMD Ryzen 3000 и видео картите Navi

Най-четени

Нов слух за производството на 7 нанометровите процесори и видео карти на AMD, показва сериозни притеснения относно предлагането и наличностите им в бъдеще. Според него, компанията подизпълнител TSMC може да има проблеми при производството на нужния брой чипове, като анализаторите очакват търсенето да превиши предлагането.

Слухът идва от известния технологичен портал DigiTimes, като към нея трябва да подходим с повишено внимание и необходимата доза съмнение и критичност, тъй като публикацията, в която сайтът оповестява слуха е написана съмнително и списъкът с номенклатурата на AMD е сбъркан.

В статията си, DigiTimes твърди, че TSMC – най-големият производител на микропроцесорни чипове, който работи за AMD и произвежда 7 – нанометровите цифрови и графични процесори изпитва затруднение и недостиг на работна сила.

Статията цитира неназовани индустриални източници, като разкрива, че TSMC значително е удължима срока за производство на 7nm чиповете от обичайните два месеца до цели шест месеца. Това утрояване определено ще доведе до дефицит, предвид сегашното търсене, поради атрактивността на видео картите и процесорите на AMD, ако информацията е вярна, разбира се.

Положението не е  чак толкова притеснително

В близък план, едва ли някой ще изпита недостиг на AMD Ryzen 3000 процесори или видео карти Navi, тъй като компанията вероятно има големи предварително произведени наличности. AMD е един от най-големите клиенти на TSMC и поради това несъмнено компанията е сключила персонализирани договори, за да си гарантира снабдяването в дългосрочен план.

Притесненията тук обаче са, че по-нататъшните доставки на 7nm чипове на AMD може да се сблъскат с недостиг, въпреки че TSMC в момента реинвестира сериозна сума за разширяване на капацитета за производство на 7 nm чипове.

Ако обаче това не се случи достатъчно бързо, има реална опасност търсенето да превиши предлагането, като според експерти, това ще се отнася най-вече за видео картите Navi. Също забавянето може да окаже влияние върху предстоящото трето поколение процесори Ryzen Threadripper 3000, които очакваме да се появят на пазара преди края на 2019 г.

Няма смисъл от излишни притеснения към момента, тъй като всичко това е само спекулация, но все пак е възможно прогнозите да се окажат верни, тъй като по-рано през годината срещнахме други слухове, които отново предполагаха, че AMD ще има проблем с доставките и предлагането на 7 – нанометровите си чипове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини