Въпреки младата възраст на сървърните процесори EPYC излезли това лято, AMD усилено работи върху тяхното следващо поколение.

Френският уеб-портал Canard PC Hardware съобщи, че в сървърните решения от ново поколение не само ще бъде удвоен броя на физическите ядра, но ще бъде добавен огромен кеш от трето ниво и ще бъде въведена цялостната хардуерна поддръжка на PCI Express 4.0 шината.

Флагман на новата фамилия сървърни процесори ще бъде 64-ядрен чип с поддръжката на многопоточна обработка на данните и 256 MB кеш памет от трето ниво. Новите сървърни решения ще имат 8-канален контролер на DDR4-3200 памет (сегашните процесори работят с DDR4-2666), ще има TDP около 224-240 W и ще осигуряват работата на 128 PCI Express 4.0 линии. EPYC са на практика пълноценни системи-върху-чипа с приемлив топлинен пакет, за които се предполага, че ще имат SP3 сокет с 4094 пина.

Към днешен ден със сигурност е известно, че е завършена работата върху сървърния чип Starship с 48 процесорни ядра, произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес. Според представените пътни карти, този процесор трябва да излезе през Q2 на 2018 година.

Основен модул на всички процесори с архитектура Zen е четириядрения CCX, който се съединява с другите подобни блокове чрез вътрешната шина Infinity Fabric. Това позволява бързо нарастване броя на ядрата и лесното мащабиране на чипа.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Edin ReptilZapoznatКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Ех, преди не чак толкова много години(макар и не чак толкова малко години) бяхме доволни и на компютри, които са с инсталирани 256MB оперативна памет, тия от АМД ще слагат толкова кеш на процесора?! WOW!

Edin Reptil
Edin Reptil

Мене ако ме питаш, кеша трябва да стане GB’тов при сървърните.Особено ако, натовариш ного слотовете.
Аз лично имам доста дискови екстеншъни и мисла да бодна още няколко Тесли, става въпрос за Интел, разбира се!

Но, нещата върват към положителна промяна що се отнася до работните машини.

Кольо
Кольо

Може и да има гигабитов кеш, в някой от процесорите сделани по най-добре уплътнената версия на 7nm технологичен процес…Това обаче, след около 6-7 години, ако се чака на АМД и Интел. Иначе, предполагам, че IBM и Oracle/Sparc може да се справят не по-късно от 2021г. Причината да се справят по-рано IBM е, че са по-напред в технологичните процеси от АМД и Интел, а при Oracle/Sparc особеностите на архитектурата. Същевременно тези процесори в обикновените малки, всъщност по-скоро микро сървери, ползвани за работни станции и за малки фирми не се използуват, така че все пак ще се наложи да поизчакаш за това,… Виж още »

Edin Reptil
Edin Reptil

Може и да си прав, но аз мисля че техническия прогрес е умишлено забавен за сметка на потребителите!

Zapoznat
Zapoznat

Така е. Заводите и линиите за производство чипове все още се изплащат за старите стандарти. Все пак производителите трябва да си изплатят инвестициите

Edin Reptil
Edin Reptil

Как да не мразиш парите…..!