fbpx
15.8 C
София

Очаква се чувствително покачване на цените на SSD

Най-четени

Сглобяването или надграждането на следващата ви компютърна конфигурация или лаптоп може да е на път да стане по-скъпо, отколкото вероятно сте планирали, поради новия дефицит на хардуер – този път не става въпрос за видео карти, а за SSD устройства. Благодарение на липсата на ключови компоненти – и чести продължителни прекъсвания на електрозахранването в производствените заводи на Samsung Austin поради екстремни метеорологични условия, може да очаквате да видите цените на SSD да се повишат с около 3 – 8%.

Новината идва от TrendForce – компания за анализ на индустрията, която първоначално прогнозираше, че цената на SSD устройствата може да спадне по-късно тази година, но сега се очаква чувствително увеличение през второто тримесечие на 2021 г., от април до юни. Повишаването на цената вероятно ще засегне производителите на компютри, което потенциално ще увеличи и цените за крайните потребители.

Тъй като голямото търсене на преносими компютри и компютърни компоненти все още продължава, благодарение на работата в домашни условия поради пандемията от COVID-19, това ще бъде още един удар в бюджета за всеки, който е планирал бъдещо надграждане на хардуера. За щастие тази ситуация няма да продължи толкова продължително (и няма да бъде толкова осезаема), колкото е поскъпването и дефицита на графични карти, които биват мигновено изкупувани от крипто майнърите, и не достигат до обикновените потребители.

Какво представляват SSD устройствата?

SSD устройствата са алтернатива за съхранение на операционната система на компютъра, приложения софтуер и нерядко и всички други файлове, замествайки традиционните твърди дискове. SSD дисковете предлагат по-бързи скорости, като някои от тях достигат до пет пъти по-висока скорост от тази на четене и запис при HDD устройствата.

SSD дисковете постигат това с помощта на NAND чипове с памет, а не с въртящи се магнитни дискове, които се използват при HDD. Оборотите на въртящия се диск при HDD са ограничаващ фактор за скоростта на четене и писане, докато NAND чиповете не се сблъскват с подобен проблем. Това им позволява да постигнат по-високи скорости по-лесно.

От друга страна, SSD пространството за съхранение често е по-ниско от това на HDD на същата цена. Респективно на това, покачването на цените на SSD дисковете няма да бъде добре дошло. Да се надяваме, че проблемите със SSD няма да продължат толкова, колкото недостигът на графични карти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини