Очаква се TSMC да вдигне цените на своите чипове с 25%

2
587

Китайското издание United News съобщи, че се очаква TSMC да вдигне цените на своите 300 милиметрови силициеви пластини. Това от своя страна ще доведе до повишаване цените на битовата електроника. Ако тази информация е вярна, то Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ще вдигне цените на своята продукция с 25% в сравнение с цените от преди една година.

Ако това наистина се случи, то това ще бъде рекордно високо ниво на цените на полупроводниковата продукция на тази компания. На зададените от медиите въпроси представители на компанията категорично заявиха, че TSMC не коментира въпросите за цените.

United News допълва, че основната причина за вдигането на цените е непрекъснатото огромното натоварване на заводите на TSMC. Постоянните клиенти на компанията вече са сключили договори, в които са посочени твърдите цени на произвежданите от TSMC чипове. От друга страна, тази година компанията не предлага своите обичайни отстъпки, които са в размер от 3 до 5%. Пазарните анализатори предполагат, че вдигането на цените е краткосрочна мярка и ще засегне само новите клиенти.

Ръстът на цените се дължи предимно на недостига на чипове. Преди време Qualcomm сподели, че има изключително много поръчки, които не успява да изпълни и дефицитът на необходимите SoC за смартфони расте. Съвсем същото е положението и на TSMC, която има маса поръчки от Apple, Sony, General Motors, Volkswagen, Ford Motor, Subaru, Toyota, Nissano, Stellantis и още много други.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари