Apple разработва собствени ARM чипове за лаптопите MacBook и MacBook Pro. Информацията е на Bloomberg, който допълва, че целта на корпорацията е да намали зависимостта си от Intel.

Според Bloomberg, първият собствен ARM чип на Apple с име T1 вече се използва от технологичния гигант в последното поколение MacBook Pro, като неговите задачи са осигуряване захранването на сензорния панел Touch Bar.

Новият проект на Apple носи кодовото име T310 и в бъдеще може да поеме изпълнението на процесите, изискващи малка консумация на електрическа енергия. Чипсетите използват ARM архитектура и ще работят заедно с процесорите на Intel.

Главната цел на въвеждането на ARM чипове в хардуера на портативните компютри на Apple е икономията на енергия. Към днешен ден функцията на Mac с име Power Nap дава възможност за проверка на електронната поща и зареждането на обновявания в спящ режим на лаптопа. Това икономисва енергия, но използването на ARM архитектура ще намали консумацията още повече.

Освен това ARM процесорът на Apple ще има достъп до много от хардуерните компоненти на Mac, включително съхранението на информацията, безжичната връзка и други.

Създаването на собствен ARM чип е част от стратегията на Apple за намаляване зависимостта си от Intel и всички други производители на процесори.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Коментатор
Коментатор
4 години

Лошо Седларов, лошо…