В средата на януари тази година Intel представи новото и подобрено поколение процесори Kaby Lake. Първоначално бяха представени само двуядрени процесори, а сега има и четириядрен модел. Това е чипът Intel i7-7700K – флагманският процесор с поддръжката на Hyper Threading, наследник на предишното поколение Sky Lake Intel i7-6700K. Новият модел работи с по-висока тактова честота, има по-добра графична производителност и по-добра енергийна ефективност.

Този процесор е много подходящ за сложни изчислителни задачи – рендиране на видео, тежки игри и други подобни. За постигане на максимална производителност е по-добре да се използва заедно с мощна видеокарта. Тук ще се спрем по-подробно на процесора Intel Core i7 7700K Kaby Lake, ще разгледаме неговите характеристики, възможности, преимущества и ще оценим производителността му в Linux.

Спецификации

Преди да преминем към по-детайлния обзор, нека разгледаме основните параметри на intel core i7 7700k:

  • Версия на сокета: LGA 1151
  • Брой процесорни ядра: 4
  • Брой потоци (виртуални ядра): 8
  • Графичен ускорител: Intel HD Graphics 630
  • Тактова честота: 4,2 GHz
  • Овърклок: позволен
  • Честота на шината на данните: GT/s (gigatransfers per second)
  • Размер на L3 кеша: 8 MB
  • Разсейвана топлина: 91 W

Особености на Intel Core i7 7700K

Седмото поколение процесори Kaby Lake има незначително подобряване на производителността в сравнение с предишните поколения. Всъщност, това е същата архитектура SkyLake, но подобрена и усъвършенствана. Чипът се произвежда чрез същия 14 нанометров технологичен процес (това е размерът на транзисторите), какъвто се използва и при процесорите Broadwell и Skylake.

Колкото е по-малък технологичният процес, толкова по-ефективно работи чипът, разстоянието между транзисторите е по-малко и се използва по-малко енергия, като едновременно с това се разсейва по-малко топлина. Но в същото време се усложнява производството на тези чипове и процентът на бракуваните процесори.

Кое е новото? Този чип има по-висока базова тактова честота. Kaby Lake процесорът има работна честота 4,2 GHz и в същото време поддържа овърклок до 4,5 GHz. А това е един отличен скок в производителността за чип с разсейвана топлина едва 91 W.

Увеличена е производителността на интегрираната графика. Ядрото Intel HD Graphics 530 е заменено с 630. Добавено е хардуерното декодиране на VP9 и HEVC 10, а това дава възможност за директна работа с 4К видео.

Дънна платка и съвместимост

Благодарение на това, че архитектурата не е особено променена, процесът работи със същия сокет LGA 1511. Така че, ако искате да ъпгрейднете компютъра си с процесор от шесто поколение, достатъчно е да обновите BIOS-а, а дънната платка не е необходимо да се подменя.

Ако искате ново дъно, можете да изберете платка с чипсетите Z270 или H270. Първата е предназначена за професионални цели, а втората е по-подходяща за бюджетни устройства. Основната разлика е в броя PCI-E линиите и поддръжката на овърклок. Дъното с H270 поддържа до 20 PCI Express 3.0 линии, а Z270 – 24. И двете дъна имат PCI Express 3.0.1 слот с 16 линии за включване на видеокарти, но Z270 има възможност за добавяне поддръжката на няколко графични карти.

Само Z270 поддържа овърклок. Това е важно за всички, които искат да използват тази възможност. Процесорът i7-7700K се клоква добре, но неговите възможности не могат да се разкрият с чипсета H270.

И двете дъна поддържат технологията Intel Optane, повишаваща общата производителност на бюджетните устройства. Тя предполага използването на бързи SSD за ускоряване работата на бавните хард дискове.

Както вече стана дума, съвместимостта с предишните чипсети Z170 и H170 е изцяло запазена, но е необходимо да се обнови BIOS-а.

Производителност

Седмото поколение процесори на Intel не демонстрира голямо увеличение на производителността. Но процесорът работи много по-добре от своя предшественик. Скоростта на изчисленията на едно ядро е с около 20% по-висока от процесорите от предишното поколение. Производителността в многоядрен режим е увеличена с 18%. Но в този процесор сериозно е подобрено транскодирането на 4К видео. Така например, трейлърът на „Елизиум“ се преобразува в H.265 формат за 5 минути и 45 секунди, а това резултат, достоен за флагман.

Linux

Интересно е, как се проявява процесорът Intel Core i7 7700K в операционната система Linux. Да разгледаме няколко теста на phoronix. Тествано е с дъното Z270 с поддръжка на овърклок. Използвана е специализираната Linux дистрибуция на Intel – Clear Linux. При тестване работата с OpenCL графика процесорът демонстрира известно увеличение на производителността.

При Unigine теста, производителността на i7-7700K е двойно по-висока от Core i7 4770K, но само с няколко процента по-голяма от процесора от предишното поколение.

При FFTW теста се забелязва осезателно увеличение на производителността от порядъка на немалките 13%.

При Jhon the Ripper тестовете процесорът показва неголямо увеличение на производителността в сравнение с Core i7 4960X.

А при компилирането на Linux ядрото новият процесор се справя с 50 секунди по-бързо от предишния модел.

При тестовете с LAME и FLAC кодиране новият процесор не показва някакво особено ускорение.

Незначително е и увеличението на производителността при програмите за обработка на фотографии, като например DarkTable.

Вижда се, че новият процесор не предлага нещо революционно, а просто работи по-добре и стабилно и има някои нови графични възможности.

Овърклок на Intel Core i7-7700K

Стабилната работа в ускорен режим не е много лесна задача. Някои клокъри успяха да ускорят Intel Core i7-7700K до тактова честота 5 GHz, при която чипът работи абсолютно стабилно. Това е най-високата тактова честота, постигана в процесорите на Intel при стандартни и обикновени персонални компютри без използването на специално охлаждане.

Процесорите от предишното поколение i7-6700K можеха да се клокнат до 4,8 GHz, но тяхната работа при тези честоти не е стабилна.

Цена и гаранция на процесора

Intel дава тригодишна гаранция за производствени дефекти. Но тя не важи за повреди от овърклок, въпреки че Intel има технология за предотвратяване на повреди от прекомерно повишаване на работната честота.

Цената на Intel Core i7-7700K при различните ритейлъри варира от $320 до $400. И това е основният недостатък на този процесор. Цената е висока. При това много висока. Но да не забравяме, че това е четириядрен флагмански процесор с осем потока, който засега няма конкуренция. Може би новият процесор Ryzen на AMD ще бъде достоен конкурент, но първо трябва да се появи на пазара.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
igigovСложете бутони dislikeMCMXLVIIIТъпети многоOleg Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
сиси
сиси

тук какво се забърква линух, той просто не е дорасъл за такива неща, пък и линух-чикиджиите им дай да подкарват нещо на поне 10 годишна щайга.

Тъпети много
Тъпети много

Ей тъпет, най-бързите супер компютри света к’во ползват? Ползвай си меките и си лягай.

Сложете бутони dislike
Сложете бутони dislike

правилно, защо се замесва и Линукс. Не вярвам човек хвърлил толкова пари за конфигурация да сложи такова нещо като Линукс, ще скопи цялото удоволствие. Вместо толкова много графики, автора да беше казал че не става за тази ОС, и мястото да беше запълнил с нещо полезно.

Олег
Олег

„Но процесорът работи много по-добре от своя предшественик. Скоростта на изчисленията на едно ядро е с около 20% по-висока от процесорите от предишното поколение. Производителността в многоядрен режим е увеличена с 18%.“

Това просто не е вярно.
Ако си взел някой лев ‘под масата’ за подвеждаща статия бих те разбрал, но иначе не.
Не ти прави чест да пишеш подобни текстове.

Имам препоръка – поставете бутони ‘dislike’ и ‘не препоръчвам’ тази статия.
Така може и да получите някаква обективна оценка от откровените глупости които понякога пишете.

Антон
Антон

Съгласен съм. Има множество тествое на които дори 6700K се представя по-добре.

Oleg
Oleg

https://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Core_i7-7700K_vs_6700K_Game_Performance/
http://wccftech.com/intel-core-i7-7700k-vs-core-i7-6700k-cpu-performance-tests/

Четеш като дявол евангелие.
Ако съпоставиш 6700К с 7700К на еднакви честоти имаш 0 (нула, zero…) процента прираст.
Единствената причина поради която някой ще иска да си купи 7-мото поколение е и винаги ще бъде напълно постижимите 5GHz за моделите с буква К в името.

Използвай ‘неплатени’ сайтове за информация (независими) и да те осветля.
Не е особен грях да влезнеш и да прочетеш информация от първа ръка в hwbg.

Oleg
Oleg

„същия 14 нанометров технологичен процес (това е размерът на транзисторите)“

Ами не, процесът има отношение към размера на транзисторите, но далеч не означава написаното.

14nm фотолитография означава каквото и 22, каквото и 28 и т.н.
Минимална стъпка (най-малък възможен) обект с размер 14nm.
Ако обърнеш внимание на структурата на един транзистор ще ти стане ясно, че минималният размер на един транзистор далеч не е 14nm, а е значително повече.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Сега някои хора да не си помислят, че това е върхът на науката и компютърните технологии… 🙂

igigov
igigov

Прав си колега Oleg, който е потърсил информация както трябва е видял, че реалната производителност над стария 6700 е макс 1-2% при случайно подбрани игри и приложения, а не при добре подбрани тестове, за които 7700 „случайно“ е оптимизиран. +20% само на хартия и никога в реалния живот!