fbpx
0.5 C
София

Патент на Apple подсказва за динамично сменящи се клавиши на MacBook

Всеки клавиш може да стане произволен такъв

Най-четени

Една от следващите изненади на Apple може да е клавиатура за MacBook, която сменя вида и функционалността на клавишите си динамично в зависимост от контекста. Например клавиша с буквата „А“ може моментално да се трансформира в клавиш с цифрата „9“.

Въпросният патент е забелязан от Patently Apple. В него се описва клавиатура, която ще има специална подсветка, способна да показва всеки символ върху всеки клавиш. Конкретно става въпрос за бутони със „светещи символи, които са избирателно видими или невидими за невъоръжено човешко око.“

В момента, разбира се, Apple използват клавиатури със статично отпечатани символи, които не могат да се сменят. Някои клавиши, които имат повече от една функция имат и няколко надписа върху тях, за да е ясно какво могат да правят.

Подменящи се символи

Като цяло хардуерът, които е описан в патента, включва клавиши с матрица от индивидуални пиксели, които могат да бъдат включвани и изключвани в зависимост от нуждите, използвайки фино настроен микро-LED или OLED компоненти, с които Apple са добре запознати от екраните на техните устройства.

Крайният резултат би трябвало да бъде „символи, които могат да се подменят и настройват измежду различни форми, букви, цветове, анимации, езици и други“. По този начин в един момент клавиатурата може да се използва за писане, после да се превключи към контроли, които са удобни за редактиране на видео материали.

Както при всеки друг патент и този не е индикация, че сме близо до един завършен продукт, или че въобще ще има реално изделие. Все пак това показва в каква посока се насочва Apple по отношение на бъдещите иновации в хардуера.

Явно Apple иска сериозно да раздвижи технологиите около своя MacBook, тъй като съвсем скоро се разнесоха слухове за лаптоп с 20-инчов сгъваем екран с клавиатура от едната страна и конвенционален „екран“  от другата.

Патентът за клавиатурата не предлага чак толкова драстична революция, но определено е смислен. Представете си, че имате клавиши, които бързо могат да се променят в зависимост от случващото се в macOS: може да разполагате с различни лейаути за сърфиране в Интернет, за редактиране на снимки, за гейминг и много други.

Да не говорим за голямото улеснение при писане на различни езици. Учените и математиците също ще бъдат доволни да разполагат с различни комбинации от функционалности в определени моменти, а когато няма нужда от тях клавиатурата да се върне в обичайни си вид за писане.

Нека обаче бъде ясно, че ако това творение се реализира, то неизбежно ще покачи цената на лаптопите на Apple, които и сега не са сред най-евтините.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини