fbpx
14.8 C
София

Плановете на AMD за производството на потребителски процесори през 2020-2022 години

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Тематичният сайт Expreview обобщи и подреди наличната към днешен ден информация за бъдещите потребителски процесори на AMD за десктоп и мобилния сегмент, които трябва да излязат през следващите две години. На базата на различни официални слайдове и от анализа на микрокода AGESA, специалистите на сайта създадоха изображение, което дава нагледна представа за плановете на AMD относно производството на нови процесори.

Съвсем скоро AMD трябва да представи на пазара новите процесори от серията Ryzen 3000 (Matisse Refresh) с индекс XT и хибридните процесори Ryzen 4000G (Renoir) за AM4 платформата (по аналогия с мобилните модели те ще имат Zen 2 процесорни ядра и GPU Radeon Vega, но ще работят при по-високи честоти.

Да напомним, че в тази серия първоначално се очакват три чипа – Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT и Ryzen 9 3900XT. В тях се използват подбрани Zen 2 кристали – те работят  с 200-300 MHz по-високи честоти в сравнение с излезлите по-рано процесори Ryzen 3000. Що се отнася до APU Ryzen 4000G за AM4 платформата, то тук ще има няколко модела с индекси G и GE, които имат съответно 65 и 25 W TDP. Подготвят се и два Ryzen Pro за корпоративните клиенти. Серията ще се оглавява от Ryzen 7 4700G (8 ядра/16 потока, 3,6-4,4 GHz) с подобрената графика Radeon RX Vega 8.

Анонсът на Ryzen 3000 XT (Matisse Refresh) и Ryzen 4000G (Renoir) за AM4 платформата се очаква на 16 юни тази година, а продажбите трябва да стартират на 7 юли.

След тях в масовия десктоп сегмент AMD планира да представи процесорите Ryzen 4000 (Vermeer) с новата Zen 3 архитектура. Наскоро разбрахме, че тези чипове не само ще се базират на много по-перспективна архитектура, но и ще имат осезателно по-високи тактови честоти и нещо повече – ще бъдат съвместими с дънните платки, базирани на чипсетите B450, X470 и X370.

В края на 2021 и началото на 2022 година трябва да излязат хибридните процесори Cezanne – първоначално мобилните версии, а след това и моделите за десктоп сегмента. Предполага се, че те също ще се базират на архитектурата Zen 3 и ще са оборудвани с новите Navi/RDNA графични ядра.

След тях ще дойдат APU Rembrandt и Van Gogh, с които ще настъпят големите промени за десктоп и мобилната платформа на AMD – новият AM5 сокет, поддръжката на DDR5/LPDDR5 оперативна памет, USB4 интерфейса и поддръжката на повече PCIe 4.0 линии. Хибридните процесори от поколенията Rembrandt и Van Gogh ще имат ядра с архитектури Zen 3/Zen 3+ и ново поколение RDNA графика. Очаква се представянето на процесори със свръхниска консумация – 5-9 W.

В масовия десктоп сегмент, 7 nm Ryzen 4000 (Vermeer) ще бъдат заменени с Ryzen 5000 (Raphael) с АМ5 сокет, за които се очаква, че ще имат архитектура Zen 4 и ще поддържат DDR5 и USB .


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини