Появиха се плановете на Apple за MacBook Pro, iMac и Mac Pro модели със собствени процесори

0
467

Нов доклад на Bloomberg цитира източници, близки до Apple, назовали плановете на компанията за преминаването на Mac серията към използване на собствени чипове. В пътната карта са посочени както срокове за конкретни продукти, така и колко ядра за производителност ще имат техните процесори.

M1 разполага с 4 ядра за производителност и още толкова за ефективност

Той вече беше приложени при MacBook Air и по-евтините варианти на Mac mini / MacBook Pro 13 инча. Маковете с повече памет и портове, като 16-инчовия MacBook Pro например, все още се продават с процесори на Intel.

Според споменатия доклад, Apple планира да пусне нови версии на 16-инчовия MacBook Pro и на 13-инчовия MacBook Pro от по-висок клас, със собствени процесори, през 2021 година. Някои от процесорите за тези устройства ще се появят до пролетта, като очакването е всички да са готови до есента. Модели на iMac, които споделят CPU характеристиките на MacBook Pro от по-високия клас, също трябва да се появят догодина.

Mac Pro с процесор на Apple няма да се появи преди 2022. Това е и годината, в която Apple планира да завърши пълния преход към чипове собствено производство. Най-вероятно Mac Pro ще е последната машина, която ще приеме новите чипове.

Новите чипове за по-производителните MacBook Pro и iMac компютрите ще имат до 16 ядра за производителност. Планираният Mac Pro пък може да има до 32 такива ядра. В доклада става ясно обаче, че Apple по една или друга причина може да реши първоначално да пуска Mac-ове само с 8 или 12 ядра. Но при всички случаи се работи по чипове с по-голям брой.

Докладът разкрива и няколко други интересни неща

Чип, пряко свързан с M1, ще захранва новите iPad Pro модели и той ще бъде представен догодина. Ще има и нов, по-бърз наследник на M1 за MacBook Pro и десктоп компютри, който ще има повече GPU ядра – 16 или 32.

Черешката на тортата е, че Apple работи и върху по-скъпи графични ъпгрейди с 64 или 128 специализирани ядра. Те ще са насочени за машините от най-висок клас и ще се появят в края на 2021 или през 2022 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари