Правят компютър за $100 милиона

2
13

Американският политехнически институт “Ренсилиьр” подписа договор с IBM и щата Ню Йорк за изграждане на суперкомпютър на стойност $ 100 млн.. Това ще е най-мощната университетска машина в света и сред 10-те най-бързи компютри, създавани досега. Предвижда се машината да извършва над 70 трилиона аритметически операции за секунда. Техниката ще е базирана на платформата на IBM “Блу джийн” и ще стои в сградата на института “Ренсилиър”. С нея ще се правят нанотехнологични изследвания за нанотехнологии, а освен това ще се проектират и по-бързи полупроводникови устройства.

Стойността на проекта ще бъде поделена между Ню Йорк, IBM и “Ренсилиър”, съобщи президентката на университета Шърли Ан Джексън. Очаква се машината да започне работа в края на 2006 г., добави тя. Техниката ще носи доста дългото и не особено атрактивно име “Изчислителен център за нанотехнологични иновации”.

Източник: в-к ‘Труд'

СПОДЕЛИ
Предишна новинаDamn Small Linux 2.4
Следваща новинаSony съживи Vaio

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Правят компютър за $100 милиона"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка