fbpx
0.3 C
София

Предложиха нов тип оптични квантови процесори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Светлината е една от възможностите за създаването на мощен квантов компютър. Единичните фотони и атоми работят в мащабите на квантовата физика, а учените постепенно се научават да ги управляват. Засега съвременното оптично квантово изчислително устройство е една голяма инсталация с лазери, огледала, оптични лещи и други подобни. Миниатюризацията на тази техника е много трудна, но учени от САЩ направиха важна стъпка в това направление.

Специалистите от университета на Илинойс предложиха чип със съвсем нов тип оптичен изолатор, който многократно намалява размерите на този компонент в сравнение със сега съществуващите прибори от подобен вид. Оптичният изолатор предотвратява разпространението на светлината в обратно направление, което става на практика във всички среди през които преминават фотоните. В големите апаратури от подобен род обикновено се използват магнитооптични изолатори, но това няма как да стане в рамките на един миниатюрен чип.

Учените от Илинойс са намерили начин да се справят с проблема на миниатюризацията и едновременно с това да осигурят качествената работа на оптичния изолатор. За тази цел те предлагат използването на звукови вълни, използвайки направеното наскоро откритие, че те оказват пряко влияние на фотоните.

Предложената от изследователите схема на оптичен резонатор за чипове изглежда като пръстеновиден звуков резонатор, който е съединен с оптични вълноводи. Излъчваните от лазер фотони преминават през областта с резонатора и продължават по-нататък. Оказа се, че при използването на тази схема обратно в оптичния вълновод се отразява само един на 10 000 фотона. Фотоните не се поглъщат и не се отразяват, а просто преминават по-нататък, като по този начин това решение се превръща в ключов елемент в миниатюризацията на квантовите оптични процесори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини