fbpx
5.3 C
София

Представиха йонен процесор, наподобяващ работата на човешкия мозък

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Физици от Харвард представиха йонен процесор, който работи като мозък, премествайки йони във воден разтвор, а не електрони като  става при твърдите полупроводници. Изследването е публикувано в списанието Advanced Materials.

Прехвърлянето на сигналите в мозъка, включително и в човешкия мозък, става с помощта на движението на заредени молекули – йони в разтвор. Въпреки невероятно високата изчислителна мощност на мозъка, неговата работа е твърде трудно да бъде възпроизведена, но сега учените са намерили начин да имитират протичащите процеси, като представената от тях система може да се използва за извършването на изчисления.

Изследователите са създали транзистор с дисковиден електрод в центъра и два пръстеновидни електрода около него. Тази структура е поставена във воден разтвор на молекули хинон. Когато се приложи напрежение към централния диск, в разтвора се създава поток от водородни йони. Двата пръстеновидни електрода позволяват да се увеличи или намали силата на тока, като по този начин се регулира pH на разтвора.

Използвайки различните показатели на тази структура, включително рН на разтвора и напрежението на транзистора е възможно извършването на аритметично умножение. А при  обединяването на няколко от тези транзистори, става възможно извършването на матрично умножение, което необходимо за работата на невронните мрежи. Учените са демонстрирали умножение на матрици с размерност 16х16.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини