16.1 C
София

През 2013 година са били доставени 2,1 милиона хромбука

Най-четени

Според Microsoft хромбуковете може и да не са компютри в пълния смисъл на думата, но изглежда, че това не им пречи да се радват на все по-голяма популярност. Наскоро фирмата ABI Research публикува доклад, според който през 2013 година са били доставени 2,1 милиона хромбука.

Цели 89% от доставките на преносимите компютри с Chrome OS са били предназначени за Северна Америка. Анализаторите, обаче, са на мнение, че с предлагането на хромбуците на повече пазари, доставките им ще нараснат с 28% до 2019 година. С други думи казано, можем да очакваме, че след пет години доставките на подобни лаптопи вече ще са надвишили 11 милиона.

ABI Research са провели проучването си в общо шест региона и са изчислили, че средната цена, на която се продава един хромбук е $338. Според тях, именно ниската цена е двигател на все по-големият интерес на потребителите към този тип устройства. Другият фактор, който, считат анализаторите, влияе положително върху терсенето на лаптопи Chromebook е техническото модернизиране на образователния сектор. Както вероятно знаете, в началото хромбуците бяха предназначени именно за училищата и университетите.

Иначе, от ABI Research са на мнение, че всички останали сектори на пазара за компютри по-скоро са пострадали  през последната година. Дори ултрабуковете са отчели минимален ръст, като анализаторите предричат, че съвсем скоро той ще бъде обърнат на спад и ще продължи поне до 2019 година. Главната причина ще е голямата конкуренция на мобилните джаджи.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x