През 2019 година Intel ще пусне 14-нм процесори Comet Lake

5
766
Онлайн изданието PC Watch разкри плановете на компанията Intel за разширяване на гамата от 14-нм и 10-нанометрови процесори. Според японските колеги, графикът на събитията изглежда доста хаотичен поради поредното отлагане на дебюта на конкурентните 10-нанометрови CPU и SoC. Така, в стремежа си да оставят на заден план използването на 14-нанометровия технологичен процес в бъдещите си решения, маркетолозите на Intel измислят за тях все нови и нови кодови имена.

Според източника, през втората половина на тази година, компанията от Санта Клара ще пусне 8-ядрените настолни процесори Coffee Lake Refresh-S (LGA1151), за опитните образци на които многократно се появяваше информация в мрежата. Тези CPU, най-вероятно ще бъдат съвместими с новия чипсет Z390, както и с вече пуснатия набор от системни логики Intel 300-та серия.

Поради ограничените възможности на двуядрените SoC Cannon Lake-U и Cannon Lake-Y (10 nm), Intel подготвя алтернатива на 14-нм решения, които ще излязат до края на тази година. Става въпрос за 15-Ватовите SoC Whiskey Lake-U и техните ~5-Ватови събратя Amber Lake-Y. Причината, поради която чипмейкърът ще изпрати в пенсия моделите, базирани на архитектурата Kaby Lake, е актуализацията на набора от системни логики. Последният, по аналогия с най-актуалните (14-нм) чипсети за платформата LGA1151, е оборудван с USB 3.1 линии и може би Wi-Fi контролер от стандарта 802.11 ac Wave 2. Максималният брой на ядрата в „Y“ и „U“ сегментите няма да се промени: две x86 ядра ще има в SoC Amber Lake-Y и четири в Whiskey Lake-U.

Както твърди PC Watch, заедно с десктоп процесорите Coffee Lake Refresh-S, осем физически ядра ще получат и мобилните Coffee Lake Refresh-H. Представянето им е планирано за първото тримесечие на 2019 година. По-нататък, в периода от април до юни следващата година се очаква появата на още едно семейство 14-нанометрови SoC — Comet Lake-U. Тези „системи-върху-чип“ ще получат нов „южен мост“ ICL-PCH, който, според слуховете, е оборудван не само с контролер USB 3.1, но и Thunderbolt.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
СимоassaCBRКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

АМД така си забиват чепа в Интел, че не комети, ами направо истински звезди, ще почнат да падат.

assa
assa

Тез нещастници май смятат поне до 2020 да правят само 14нм…Може би към 2022 ще се сетят да изкарат 10нм, когато АМД ще са на 5нм или по-малко.

CBR
CBR

Е, да – за какво да сменяш кравата, която дава още мляко…
Може би някой ден ще си получат заслуженото.

assa
assa

Вече се е започнало, АМД взима все по-голяма част от пазара, може приходите им да не са като тези на интел, но по продадени процесори ги настигат доста.

Симо
Симо

Поредният refresh…