Приключи сделката за продажбата на Toshiba Memory Corporation: $18 милиарда

4
813

Миналата есен се появи информация, че японската корпорация Toshiba се е съгласила да продаде своя отдел Toshiba Memory Corporation (TMC), специализиран в производството на NAND флаш памет.

Както се очакваше от страна на финансовите анализатори, купувачът е компанията K.K. Pangea, която е част от консорциума Bain Capital Private Equity.

Срещу тази сделка категорично бе против Western Digital (WD), понеже може да понесе загуби в своя бизнес. Причината е, че Toshiba е обвързана с договори и има съвместни предприятия с компанията SanDisk, принадлежаща на Western Digital. Но през месец декември 2017 година Toshiba удовлетвори исканията на WD и компанията се отказа от своите юридически претенции, които можеха да блокират продажбата.

Сделката бе затворена при крайна сума от 2 трилиона и 300 милиона японски йени. Това съответства на около 18 милиарда долара. Но Toshiba не губи контрола върху своя бизнес. След продажбата на TMC, Toshiba Corporation изкупи обратно 40,8% от акциите на компанията K.K. Pangea за 350,5 милиарда йени ($3,2 милиарда). Този пакет от акции осигурява на Toshiba около 40% от гласовете, които дават на японците немалко власт в новата структура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари