Притежателите на компютри Mac с чипа Apple М1 започнаха да се оплакват от бързото износване на SSD

28
2481

Редица притежатели на Mac компютри, базирани на Apple М1 започнаха да се оплакват от твърде бързото износване на поставения в устройството флаш диск, като консумацията на този ресурс е от 10% до 13% от максимално допустимия TBW.

Потребителите споделят, че при Mac компютрите с чиповете М1 се наблюдава изключително висок брой операции за запис на диска за съвсем кратко време, като при най-сериозните случаи Mac M1‌ използват от 10% до 13% от максимално допустимия общ брой операции по записване на байтове във флаш дисковете.

Флаш паметта, която се използва в SSD може да бъде презаписван точно определен брой пъти преди да изчерпи своя ресурс. Обикновено, стандартното време на живот на SSD е около 5 години. Но компютрите Mac с чипа M1‌ няма как да достигнат подобни нива.

Един от тези потребители показа, че неговият компютър само за месец е изразходвал 3% от ресурса на флаш диска с капацитет 2 TB.

Засега не е известен процентът на засегнатите потребители, но направените проверки показаха, че подобни случаи има и при някои Mac компютри с процесори на Intel, но те са съвсем малко.

Предполага се, че грешката е в операционната система, а М1 няма нищо общо, но засега не е известно дали наистина се записват повече данни или самата ОС само показва, че се записва твърде много информация.

Очаква се Apple да оправи този проблем с едно от следващите обновявания на macOS Big Sur.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
28 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари