Пробив в спинотрониката отваря пътя пред бързата и икономична електроника

0
1178

Съвременните информационни технологии се базират на електроника, която консумира много енергия. Но електроните в електрическия ток могат да пренасят и момента на импулса или така нареченият спин. Международен екип от учени направи революционно откритие в спинотрониката, което може да доведе до появата на много бързи и икономични електронни устройства.

Класическите компютри консумират огромни количества енергия за осъществяване на изчисленията и за запис на данните, и отделят много топлина. В търсене на по-ефективна алтернатива учените започнаха да разработват магнитни спинотронни устройства. Те имат нужда от малко енергия и на практика не се нагряват.

Експериментално бе доказано, че тънките слоеве от никелов оксид, който не е феромагнитен материал, могат да пренасят, а понякога и да усилват високочестотните спинови токове. Демонстрирано бе, че спиновият ток в NiO слоевете се проявява във вид на спинови вълни. Механизмът е сроден на квантовото тунелиране.

Използването на NiO за пренос и усилване на променливия спинов ток при стайна температура и гигахерцови честоти може да доведе и до появата на по-ефективни технологии за безжична комуникация.

„Потвърждението на механизма за слаба спинова вълна с намаляваща амплитуда, което показахме в нашия експеримент, показва че трансферът на момента на импулса между спиновете и кристалната решетка на никеловия оксид дава възможност за производство на наноусилватели на спиновия ток“ – сподели Мацей Добровски, един от участниците в провеждането на експеримента.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари