fbpx
20.3 C
София

Продажбите на GPU рухнаха с 19%, а Intel вече започна да взема пазарен дял от AMD и NVIDIA в областта на дискретните графични карти

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според статистиката на Jon Peddie Research, през първото тримесечие обемът на доставките на всички видове графични решения за персонални компютри, спрямо предходното тримесечие, са намалели с 6,2% до 96 милиона единици, а в сравнение на годишна база спадът е 19%. В сегмента на дискретните графики Intel все още може да претендира за не повече от 4-5% от пазара, но вече причинява неудобства на AMD в сегмента на ноутбуците.

Според доклада на Jon Peddie Research, броят на графичните решения (вградени и дискретни) в сегмента на персоналните компютри, доставени от Intel през първото тримесечие, последователно намалява с цели 8,7%. В случая на AMD спадът е с 1,5%, докато NVIDIA успя да демонстрира ръст от 3,2%.

Като цяло сегментът на настолните видеокарти през първото тримесечие последователно намалява и спадът в обема на продажбите е с 1,4%. Пазарът на централни процесори в същото време постоянно намалява с 10,8%, а на годишна база спадът е 26,2%. Очевидно, графичният пазар намалява по-бавно от пазара на процесорите, така че съотношението между графични и централни процесори в компютърния сегмент през първото тримесечие достигна 129%, което е с пет процентни пункта по-високо от резултата от четвъртото тримесечие на миналата година. С други думи, на всеки централен процесор се падат 1,29 графични процесора, включително и интегрирана графика. Отбелязва се още, че предлагането на таблети през първото тримесечие постоянно намалява с 16,5%.

На пазара на видеокартите за персонални компютри като цяло, доминацията на Intel е успешно оспорвана от конкурентите. През първото тримесечие на миналата година компанията контролираше 68% от пазара, към четвъртото тримесечие делът намаля до 62%, а през първото тримесечие на тази година делът намалява до 60%. NVIDIA, която отстоява интересите си в областта на дискретните графични решения, увеличи дела си от 15 на 21% за една година, добавяйки няколко процентни пункта в последователно сравнение.

AMD през първото тримесечие на миналата година контролираше 17% от пазара на графични решения за компютри, но добави един процентен пункт към четвъртото тримесечие, както направи през първото тримесечие на тази година. Така, благодарение на разнообразието от собствени графични решения, AMD успя да засили позициите си до 19% и доста забележимо да се доближи до NVIDIA.

В дискретния сегмент обаче предимството остава на страната на NVIDIA, а позицията на AMD започва да се стеснява поради натиск от страна на Intel. Известно е, че докато Intel не доставя дискретни графични решения в настолния сегмент, в мобилния тя прави доставки на партньорите си още от четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава компанията можеше да претендира за 5% от пазара на дискретните графики, но до първото тримесечие делът беше намален до 4%.

През първото тримесечие на миналата година AMD и NVIDIA поделиха пазара в съотношение 81:19 в полза на последния, но през четвъртото тримесечие Intel започна да доставя дискретни графики за ноутбуци, присвоявайки един процентен пункт от AMD и малко над три от NVIDIA. Последният завърши миналата година със 78% от дискретния пазар, но през първото тримесечие на тази година успя да запази позицията си на същото ниво, докато AMD загуби още един процентен пункт в полза на Intel, падайки отново до 17%. Поради закръгляването тези стойности не винаги достигат 100%, което трябва да се вземе предвид при анализиране на динамиката на пазара.

Експертите на Jon Peddie Research твърдят, че събитията от тази пролет ще имат депресиращ ефект върху търсенето на графични решения, но до края на годината пазарът все пак ще нарасне с 2-3%, а в периода до 2026 г. годишният темп на растеж ще се върне до нивото от 6,3%. До края на този период делът на компютрите с дискретна графика на първичния пазар ще достигне 46%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини