International Data Corporation (IDC) излезе с доклад, който разглежда PC индустрията през последното тримесечие на 2019-та. Според информацията, доставките на настолни компютри са скочили с 4.8%, достигайки 71.8 милиона устройства. Това е най-високият обем доставки за едно тримесечие от четири години насам.

Apple обаче не успява да се възползва от ръста

През тези три месеца, лидер на пазара е Lenovo, с растеж от година на година от 6.5% – до 17.8 милиона доставени продукти. HP е на второ място, Dell на трето място, съответно с 17.17 милиона и 12.46 милиона доставени машини.

Mac на Apple се озовава на четвъртото място с 4.7 милиона реализирани устройства, регистрирайки спад спрямо предишната година от 5.3%. Според IDC, Apple държи 6.6% от пазара на настолни компютри, надолу от 7.3% по същото време през 2018-та.

По отношение цялата година, доставките на настолни машини растат с 2.7% в световен мащаб, според IDC. Това прави 2019 година първата с целогодишен растеж на пазара от 2011-та насам. Apple регистрира спад от 2.2% за цялата година, с общи доставки от 17.68 милиона бройки.

Ето и информацията на Gartner

Според компанията доставките в световен план на PC машини са нараснали с 2.3% за четвъртото тримесечие на 2019 и с 0.6% за цялата година. Общо доставените устройства за 12-те месеца са 70.6 милиона. Конкретно за Apple информацията сочи 5.26 милиона бройки за Q4 2019, което е спад с 3% спрямо същия период през миналата година. Gartner определя пазарния дял на „Ябълката“ на 7.5%. За цялата година са изчислени 18.35 милиона продадени устройства, което е по-оптимистично от сметките на IDC.

Ако ситуацията се разгледа в по-голям детайл и по-специално пазара в САЩ, данните на Gartner сочат, че Apple доставя 2.13 милиона продукти за последните 3 месеца от миналата година. Това е ръст от 0.8%. Производителят заема 13.6% от PC пазара. Представянето в САЩ се определя като спасителен пояс за компанията, поне до някаква степен.

От докладите на двете компании определено може да се стигне до консенсус, че пазарът расте през 2019-та година като цяло, но и през четвъртото тримесечие. Въпреки това, от Купертино не са успели да се възползват от благоприятните условия.

Числата и от двете компании са базирани на прогнози и данни от веригата за доставки. Трябва да се приемат с лек скептицизъм, но са добра отправна точка. Apple от известно време не докладва за продажбите на Mac, така че няма как да проверим точно колко е отклонението при IDC и Gartner.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
БегиМани
БегиМани

Кой нормален иска да използва тези нагризани боклуци пълни с дефекти?

нормално е да спада
нормално е да спада

Това означава, че средното IQ на потребителите се повишава 🙂 Кой нормален човек би платил 3 до 5 пъти повече пари за АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ китайски хардуер, само защото имал лого с нагризана ябълка?!?

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

За нищо не става изгнилата ябълка, марка за кретени и голтаци….

Даниел
Даниел

За тези пари има много по-разумни решения. Явно в глобален мащаб на потрбителите им светка лампата, че плащат за логото а не за качество и перформънс. То и с АйФоня се наблюдава подобно явление..:)

Георги
Георги

Голфове се карат повече от s-класи
😂😂😂

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И гоУфо е по надежден от изгнилата ябълка…..

Георги
Георги

И 2те са надеждни като цяло

той
той

Цената…цената

Иван
Иван

Идиотите намаляват? Трудно е да се повярва…