Производителите на дъна предлагат UEFI с поддръжката на AMD Ryzen 3000

0
673

През последните две седмици производителите на дънни платки активно започнаха да предлагат нови UEFI фърмуери за AMD AM4 сокета. Официалната теза е, че новите обновявания са предназначени да осигурят поддръжката на хибридните процесори Athlon. Но се оказа, че микрокодовете AGESA 0.0.7.0 и 0.0.7.2 са съвместими или частично съвместими с още неизлезлите централни процесори Ryzen 3000 с архитектура Zen 2.

Един от основателите на портала Reddit забеляза, изследвайки новия UEFI фърмуер за дънната платка Biostar X470GT8, че стандартният надпис Zen Common Options е заменен с Valhalla Common Options. Според експертите, Valhalla е кодовото име на фамилията процесори Ryzen 3000, а неговата поява в кода на UEFI може да се счита за опипване на почвата за новото поколение процесори.

Освен това, вместо абревиатурата CCX (Core Complex) в изследвания фърмуер се вижда CCD, за която се предполага, че означава Compute Core Die. Изглежда, че тя указва за наличието на 7 nm чиплет със Zen 2 ядра, като са налични осем подобни CCD. Този участък от кода на UEFI вероятно е наследен от сървърната платформа на AMD, понеже в процесорите EPYC от второ поколение се използват до осем чиплета.

Аналогични фърмуери за дъна с AM4 сокет освен Biostar предлагат и MSI и ASUS. Да си припомним, че излизането на процесорите AMD Ryzen от серия 3000 е планирано за средата на това лято.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари