Производителите на компютърна памет масово се прехвърлят от Китай в Тайван заради търговската война между САЩ с Китай

6
917

Търговката война между Китай и САЩ едва ли ще приключи скоро. Конфликтът вече оказва значително влияние на глобалната икономика, както и на отделните бизнес сектори. Ситуацията се усложни с новия указ на президент на САЩ Доналд Тръмп за нови мита за огромен брой китайски стоки.

Повишението на митата включва потребителската електроника и електронните компоненти. Според финансовите експерти, последствията ще са във вреда на Китай и в полза на САЩ, като сумата се очаква да достигне $200 милиарда в полза на САЩ. Разбирайки сериозността на положението, Поднебесната започнаха да напускат производителите на електронни компоненти и най-вече на памети.

Проблемът е ясен: ако тези производители останат в Китай, цената на тяхната продукция ще се покачи, което ще окаже силно влияние на конкурентоспособността на всяка една от тези компании. А ситуацията в Китай за чуждестранните производители и така вече стана неособено благоприятна. През 2008 година правителството на страната промени законодателството и въведе нови алинеи, защитаващи правата на служителите и на китайските компании.

В резултат от това нарасна работната заплата, което оказа влияние на себестойността на продукцията. Като следствие от това компаниите започнаха масово да напускат Китай и да се преместват в Тайван, Индия, Бразилия и дори в САЩ. Сега този процес се ускори.

Редица медии съобщиха, че в заводите на някои производители на памети цари пълен хаос, понеже бизнесът се стреми колкото се може по-бързо да напусне Китай. Най-желаната дестинация е Тайван, а компаниите, които вече са в Тайван, разширяват присъствието си и максимално бързо изграждат нови мощности. В Китай ще остане само бизнесът, който произвежда вътрешна продукция.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ЕбачевпипиЕдюкейтед пърсънLOVE SOROSbongo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Ще препродават на хартия през Тайван – китайския завод продава на тайванския търговец, който изнася за САЩ без мито.

LOVE SOROS
LOVE SOROS

Умнико, май си нямаш и представа, че за бизнес отношения с Тайван, в Китай наказват със смърт. Защо, по дяволите, не завърши поне средно?

Едюкейтед пърсън
Едюкейтед пърсън

Соросчи, остави го тоя невежа, браточка! Сипа му с големия черпак и го прати да спи.

Ебачев
Ебачев

Тайван до 2-3 г. ще бъде анексиран от Китай така че не се пени много много няма смисъл…

bongo
bongo

„В Китай ще остане само бизнесът, който произвежда вътрешна продукция“ – Тайван е около 25млн. души. На какво е способна държавата, дори и с фантастична свръхроботизирана производителност, оставям „нормалните“ читатели да преценят (в сравнение с над 1.3 млд. население на Китай).
Някой „новини“ бива да бъдат премисляни преди да бъдат публикуани. При все че обещават много „кликове“.

пипи
пипи

Голема работа, ще поскъпне аифоня.
Ама нека видят китайците, как се произвежда, не за шепа ориз на ден!