fbpx
4.1 C
София

Производителите на уреди са разочаровани, че по-малко от 50% от клиентите им ги свързват с интернет

Дали потребителите са променили паролата си за Wi-Fi или са разбрали естеството на поверителността на IoT

Най-четени

Производителите на уреди като Whirlpool и LG просто не могат да го разберат какво става. Те са добавили Wi-Fi антени към най-новите си съдомиялни машини, фурни и хладилници и са създали приложения за тях – и въпреки това само 50 % или по-малко от собствениците им са ги свързали. На какво се дължи това?

Според производителите, цитирани в доклад на Wall Street Journal, проблемът е, че клиентите просто не знаят всички неща, които производителят може да направи, ако потребителите свържат уреда, който пере дрехите им или поддържа храната им студена – неща като „предоставяне на данни и информация на производителите за това как клиентите използват техните продукти“ и позволяване на компаниите да „изпращат актуализации по въздуха“ и „да продават съответните резервни части или абонаментни услуги“.

„Предизвикателството е, че потребителят не вижда истинската стойност, която производителите виждат по отношение на това как тези данни могат да им помогнат в дългосрочен план, така че те не се интересуват от това да отделят време, за да ги свържат към интернет“, казва пред списанието Хенри Ким, директор на американското подразделение за смарт устройства ThinQ на LG.

От LG заявиха пред Journal, че по-малко от половината от техните умни уреди, които представляват 80-90% от продадените уреди остават свързани с интернет. Whirlpool съобщава, че „повече от половината“ са свързани. Свързаните с Wi-Fi интелигентни уреди могат да бъдат свързани при първото им инсталиране, но нов доставчик на интернет, хардуер на рутера или промяна на паролата за Wi-Fi могат да изключат връзката към устройството. А интелигентните фурни вероятно ще бъдат далеч в списъка с устройства, които трябва да се настроят отново, когато това се случи.

Това означава, че компании като Whirlpool пропускат приходите от услуги, които са все по-важни за производителите, изправени пред нарастващи производствени разходи, намаляващи покупки за подмяна и гладни акционери. Whirlpool придоби приложението за управление на готвенето Yummly през 2017 година. Чрез това приложение клиентите му могат да синхронизират абонамент за Yummly Pro с интелигентната си фурна, така че тя да следва инструкциите на определената рецепта зададена от потребителя.

От своя страна от LG отбелязват допълнително увеличение на продажбите на филтри за вода, когато е проследила обема на водата в свързаните хладилници в сравнение с несвързаните, съобщиха от компанията.

Whirlpool заяви пред Journal, че клиентите „имат възможност да се включат или да се откажат“ от споделянето на данни с компанията. LG не предлага тази възможност, но Ким заяви пред Journal, че „всички данни са анонимни“.

Докато производителите обвиняват техническите ограничения, някои клиенти може просто да не искат да предоставят достъп до мрежите си на компании с неясни политики за защита на личните данни или с лоша история в областта на сигурността.

През 2013 година беше установено, че интелигентните телевизори на LG качват на сървърите си обширни данни за всички дейности, които се извършват на тях, включително за гледане на файлове чрез USB памети. По това време LG призна, че събира тези данни, но предположи, че те „не са лични“ и се използват само за насочване на реклами или като част от софтуерни проекти, които са били прекратени. LG далеч не е единственият производител на телевизори, който участва в автоматичното разпознаване на съдържание, но е един от малкото, които произвеждат и съдомиялни машини.

В по-широк план устройствата за интелигентен дом (или интернет на нещата – IoT) твърде често се създават с мислене „придобий, качи, каквото и да е“. Например един iRobot/Roomba (в процес на придобиване от Amazon), който качи в облака изображение на човек, който е тоалетната. Проблемите са толкова широко разпространени и разнообразни, че Белият дом призова за универсално етикетиране на сигурността на интернет на нещата (IoT).

Производителите на уреди са нетърпеливи купувачите да свържат своите интелигентни устройства с интернет, но някои от тях може да си мислят, че са постъпили умно, като са ги оставили да работят офлайн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини