Прототипът на оптичен ИИ ускорител е 100 по-бърз от силициевите аналози

2
982

Бостънската компания Lightelligence обяви, че е постигнала голям успех в производството на оптичен невронен процесор. Таймингите на новото устройство са 10 000 пъти по-добри в сравнение с използвания днес традиционен хардуер, а консумацията на енергия е с няколко порядъка по-ниска.

Невронните процесори използващи светлина вместо електрони са в състояние сериозно да ускорят развитието на изкуствения интелект. На теория те могат да обработват алгоритмите с елементи на изкуствен интелект със скоростта на светлината – значително по-бързо от най-съвременните чипове. Но досега непредсказуемостта на светлината възпрепятстваше опитите за създаването на оптични транзистори.

Технологията, използвана в прототипа на Lightelligence е разработена през 2017 година от студента на MIT Ичен Шен (Yichen Shen).

В публикуваната от него научна работа се предлага нов начин за изграждане на невронни мрежи с помощта на оптична интерференция. След няколко месеца е основан стартъп за комерсиализация на технологията. А сега Lightelligence обяви, че е постигнала поставените цели.

Самият чип е с размер на малка печатна платка и е съставен от фотонни вериги, подобни на оптични влакна. За неговата работа е необходима съвсем малко енергия, понеже светлината отделя значително по-малко топлина от електричеството. Освен това, тя не се влияе толкова силно от температурата на околната среда, от електромагнитните полета и от въздействието на други шумове.

Чипът без проблем се интегрира в сега съществуващите компютри и се предвижда неговото доставяне като локален сървър, оборудван със съответния софтуер, съвместим с алгоритмите на популярните фреймуъркове като Google’s Tensorflow, Facebook’s Caffe2 и Pytorch и други.

Lightelligence вече демонстрира работата на своя ИИ ускорител. Тествана бе системата MNIST – стандартния модел за машинно обучение, в която се използва компютърно зрение за разпознаване на ръкописен текст.

Тестовете показаха, че ключовите компоненти на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект се изпълняват около 100 пъти по-бързо в сравнение с най-съвременните електронни чипове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари