6.4 C
София

Прототипът на първия компактен квантов компютър се събира на два сървърни стелажа

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Съвременните квантови компютри са масивни и тромави апарати с размер колкото лаборатория, на които е необходима площ от около 50 квадратни метра. Австрийски учени представиха прототип на квантов компютър с йонен капан, който може да се използва в промишлеността и който се побира в две стандартни 19-инчови сървърни стелажа. Компактното и саморегулиращо се устройство показва колко достъпна може да стане тази технология в съвсем близко бъдеще.

Физиците от университета на Инсбрук през последните 30 години се занимават с фундаментални изследвания в областта на квантовата физика. Тяхната основна цел е създаването на компактен йонен квантов компютър. А целта на техния нов проект е да покаже, че квантовите изчислителни технологии са готови за използване в дата центровете.

Най-сложната задача е била осигуряването стабилността на този квантов компютър. Квантовите устройства са твърде чувствителни и в лабораториите са добре защитени от различните шумове. Но австрийският екип е успял да запази високите стандарти на квантова стабилност дори и при тези компактни размери.

Новият компактен квантов компютър разполага с 24 кубита, като още през следващата година учените възнамеряват да увеличат броя на заплетените йони до 50. Освен това устройството работи автономно, като още следващия месец ще бъде дадена възможност за неговото онлайн програмиране. Квантовият компютър на австрийските учени е напълно готов за използване в промишлеността.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини