Процесорите на AMD стават все по-популярни на европейския пазар

12
876

Холандското уеб издание Tweakers съобщи, че в страните на Бенелюкс (икономически съюз на държавите Белгия, Нидерландия и Люксембург), продажбите на процесорите AMD Ryzen демонстрират стабилен ръст и се приближава до продажбите на Intel. Според статистиките на най-голямата търговска площадка Azerty, за първото тримесечие на тази година AMD се е изравнила по продажби с Intel.

През първото тримесечие на 2017 година пазарният дял на AMD е бил едва 10%. Оттогава делът на компанията стабилно се увеличава според данните на Azerty, през четвъртото тримесечие на 2018 година е достигнал 47%. Освен това различните ритейлъри съобщават, че през последния месец продажбите AMD и Intel са се изравнили и сега техните пазарни дялове са 50/50. Най-продавания процесор е Ryzen 5 2600.

Освен това, германският ритейлър Mindfactory също публикува своите статистики. Според тази информация, в края на 2018 година AMD е демонстрирала решаващо преимущество при продажбите (69% срещу 31%), но в паричен еквивалент преимуществото не е толкова голямо (56% срещу 44%), понеже процесорите на AMD са по-евтини. Най-популярният процесор и в Германия е Ryzen 5 2600.

От друга страна, тази статистика е само частен случай на общата картина на процесорния пазар  и показва преди всичко предпочитанията на ентусиастите. Но навярно новата фамилия 7 nm процесори AMD Ryzen 3000 окончателно ще преобърне пазара и компанията AMD ще укрепи своите позиции.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
10 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
РадоquakeОняСлучаенИлиян Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Оня
Оня

В Германия онлайн магазините още от средата на миналата година отчетоха над 50% дял на AMD в продажбите на процесори. Има и коментари, че до една две години AMD възнамерява да удари Intel и в пазара за мобилни процесори. Също така се коментира и фактът, че Intel въпреки че е лицензодател, неговите собствени творения, но изработени законно от други фирми се появяват на пазара по-евтино и от на AMD. А това означава, че сините са със страшно надута цена и сега се виждало че са пренебрегнали и изостанали в разработките на процесори. Следващо изравняване на продажбите, ако има, щяло да… Виж още »

Кольо
Кольо

Вече удря и няма да спира, само нагоре.

Оня
Оня

Не знам на колко години си. Но в един момент имаше война за температурни характеристики. Има един клип на Intel в който те пържат жълтък от яйце на процесор AMD. Това преля чашата на щатският сенат и забрани войната през рекламните блокове по телевизиите. Не бе причина Coca-cola vs Pepsi.

Но след този клип AMD от водеща изгуби предимството си поради липса на средства/недостататъчни продажби.

Ако някога си чувал изразът „Печка от AMD“ е от този клип!!!

Лобизмът обаче намери други варианти….

Случаен
Случаен

Така е, но в миналото Интел винаги са имали с 1-2 поколения по-добри литографски процеси. Нещото, което е кардинално различно сега е, че Интел много се забавиха с 10 нанометровия си процес и 7-те нанометра на тайванците дават вече 5-10% предимство на АМД още на старта. Повече от ясно е, че новите 7-нанометрови процесори на АМД ще са адски конкурентни и само от Интел зависи дали новото им процесорно ядро, ще покаже нещо революционно или ще трябва да влязат в ценова война с АМД за да запазят достатъчен пазарен дял.

Оня
Оня

Изглежда не си много запознат! Както Кола и Пепси се плюят с реклами (едно време официално, сега само през нета), така и Интел постъпи с АМД. Във времето, когато се заговори, че АМД са „печки“ АМД бяха по-напред с материала. Имаха вече първият двуядрен процесор, а на Интел им трябваха още две години да се осъзнаят. Но това че вкараха реклама в която гласи „Не ви трябват два вентилатора за един процесор“ спря поръчките за АМД. Малко след това бяха осъдени за 2 милиарда долара, но печалбата бе далеч по-голяма, а АМД нямаха средства за развойна дейност. Това не е… Виж още »

Йордан
Йордан

Аз се чудя как все още има хора, готови да дадат пари за интелски процесор.

В момента процесорите на АМД превъзхождат във всяко едно отношение процесорите на Интел. За Х пари взимаш АМД процесор, който е 2-3 пъти по-мощен от интелски процесора за същите пари.

Илиян
Илиян

Не забравяй че и са по-сигурни, докато за интел само излизат новини за уязвимости

Радо
Радо

Точно в момента кой процесор на АМД е по бърз от i9 9900k и е по евтин?
Как ги измерваш тия ‘2-3 пъти по-мощен’?

quake
quake

@Радо, че кой би искал да си купи този изплясък въобще? Колко са хората, които ще дадат тези пари в тази ниша?
Какаво е значението ако това е горещо като раховец и струва 20% над AMD вариантите?
Ако някой е склонен да даде ~850 лв. за процесор, то по-скоро би дал ~950 за тередрипър. Някак си получаваш 2 пъти повече ядра. Пука ми че интелският котлон дава 140 кадъра в някойя игра а тредрипъра ще даде 120… :)))

Радо
Радо

@quake , погледни пак какво съм написал а именно , че днес няма по бърз от i9 9900k , че и да е по-евтин. Къде видя мой коментар относно температурно сравнение на Интел и АМД???
А с последното изречение направо утрепа коня с лопатата – признаваш , че интелските процесори в момента дават по – добра производителност , но ти пак ще си купиш АМД защото си им фен хахахаха.

quake
quake

@Радо – тц момко, не схвана ама въобще 😉 Когато взимаш нещо (процесор, тиган, легло, кола и т.н.) събираш предимства и недостатъци на вариантите, които имаш и правиш компромиси. До тук ясно ли е? Надявам се, че по-просто няма как да се обясни… Та в случая с i9 9900k въобще не отричам че дава по-добър перформънс на сингъл кор. Другите неща в уравнението обаче въобще не излизат. Нагледно: Intel: 1. Малко по-добър сингъл кор перформънс AMD 1. Цена 2. Мулти кор производителност 3. Отделяна топлина Ако ти си фенбой и просто гледаш някакви ревюта, в които се прехласват че интел… Виж още »

Радо
Радо

Хубав отговор – но това е твоето разбиране за нещата – компромис. Аз имам какъвто си поискам бюджет за личния компютър и предпочитам максимум бързина. Ако грее много ще си купя водно охлаждане . Миналия ноември си купих легло и не направих никакъв компромис – потърсих точно това което търсех и отидох и си го купих без значение цената. По подобен начин си купих и чисто нова кола – интересуваше ме само коя е най- бърза и красива . Откакто вземам сносна заплата не правя компромиси с това което искам да си купя…. От 2-3 седмици се замислям за ъпгрейд… Виж още »