Процесорите на AMD със ZEN архитектура ще имат усъвършенствани функции за криптиране

0
55

Блокът за хардуерно криптиране на данните TrustZone отдавна се появи в хибридните процесори на AMD. Той е предназначен за корпоративните потребители, за които информационната безопасност е особено важна. Сега, AMD предлага аналогично решение и за настолните компютри на потребителите.

Уеб-порталът WCCFTech съобщи, че хибридните процесори на AMD с архитектура ZEN ще предложат не само хардуерно SHA криптиране, но и мощни SME функции за шифриране на данните в оперативната памет, както и за обработваните от централния процесор данни при работа с виртуални машини (SEV). Първата абревиатура означава Secure Memory Encryption и тази функция криптира данните, използвани от виртуалните машини в оперативната памет на компютъра. С разпространението на новите енергийно независими памети, проблемът за защитата на тази информация става все по-актуален. Интегрираният в хибридния чип контролер на паметта криптира данните чрез 128-битов AES алгоритъм и с тези нови функции процесорите на AMD могат да изпреварят конкуренцията.

Secure Encrypted Virtualization (SEV) е ново разширение на командите на AMD-V, което предотвратява четенето на информацията, освен от реалния собственик. Грубо казано, SEV защитава данните, обработвани от процесора, а SME данните в оперативната памет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари