Процесорите AMD EPYC се използват в системите на Големия Адронен колайдер

2
473

Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН (Conseil europeen pour la recherche nucleaire, CERN) работи съвместно с компанията AMD и използва нейните сървърни процесори EPYC от второ поколение за събирането на огромните обеми данни от детекторите на Големия адронен колайдър. Сблъскването на заредените частици в ускорителя генерира гигантски количества данни – около 40 TB в секунда. Тези данни трябва да бъдат регистрирани в реално време и след това анализирани.

Учените от ЦЕРН използват сървъри базирани на 64-ядрените процесори AMD EPYC 7742 и четири Mellanox 200Gbit InfiniBand адаптера. Наличието на 128 PCI Express 4.0 линии е уникално преимущество на устройствата Mellanox и компютърните системи работят без каквито и да било латентности.

„С помощта на централните процесори AMD EPYC ние поддържаме терабайти в секунда данни в продължение на няколко дни в рамките на един експеримент. Да постигнеш това само с един сървър, без използването на суперкомпютър, както бе досега, е сериозен успех“ – заяви Нико Нойфелд (Niko Neufeld) ръководител на проекта LHCb Online Computing на ЦЕРН.

„Ние нямаме изчислителните възможности на Google и Facebook, но чиповете AMD EPYC ни дадоха възможност да извършваме необходимите изчисления с неголеми и много компактни компютърни системи. Преди 10-15 години това бе съвсем невъзможно. Но сега имаме пространство за развитие. С технологиите AMD EPYC можем да удвоим нашите изчислителни възможности в един и същи обем на работното пространство“.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари